Godina dana zatvora zbog utaje 50.000 KM

Hronika

Sud BiH, nakon održanog ročišta za razmatranje sporazuma o priznanju krivice, osudio je Miroslava Crnčevića na jednogodišnju kaznu zatvora zbog krivičnog djela poreska utaja ili prevara.

 

Optuženom je kao sporedna izrečena novčana kazna u iznosu od 2.000 KM, a oduzeta mu je i imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 50.000 KM.

 

Crnčeviću se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme koje je proveo u pritvoru od 19. avgusta 2011. do 17. novembra 2011. godine.

 

Crnčević je proglašen krivim da je djelujući za vlastitu korist, odnosno ostvarujući novčanu nadoknadu za pribavljanje fiktivnih dokumenata za više pravnih lica, te takođe za više pravnih lica – utajivača PDV-a koji su počinili krivično djelo propisano zakonom BiH, omogućio da izbjegnu plaćanje davanja propisanih poreskim zakonodavstvom BiH nepružanjem zahtijevanih podataka ili pružanjem lažnih podataka o svojim stečenim oporezivim prihodima, a iznos poreza čije se plaćanje izbjegava prelazi iznos od 200.000 KM, saopšteno je iz Suda BiH.

 

Crnčević je jedan od uhapšenih u akciji “Kafa” u avgustu 2011. godine, kada su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH priveli više od 40 lica osumnjičenih za organizovani kriminal u vezi sa utajom poreza, carinskim prevarama i fiktivnim prometom visokoakcizne robe.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *