Državna službenica na prevaru dobila 160.000 maraka kredita

Hronika

Opštinski sud u Sarajevu osudio je zaposlenu u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH Lejlu Dautbašić na četiri godine i tri mjeseca zatvora zbog krivičnih djela prevara, obmana pri dobijanju kredita i falsifikovanje isprave.

 

Za ista krivična djela Džana Riković Delimustafić osuđena je na zatvorsku kaznu od tri godine, saopšteno je iz sarajevskog Kantonalnog tužilaštva.

 

Zbog krivičnog djela obmana pri dobijanju kredita, Berini Jašarević izrečena je uslovna osuda u trajanju od dvije godine koja neće biti izvršena ukoliko optužena u roku od pet godina od pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

 

Zorica Miličević Buljubašić je zbog krivičnog djela obmana pri dobijanju kredita osuđena na uslovnu kaznu od godinu dana i osam mjeseci, dok je Mirha Feriz zbog istog krivičnog djela osuđena na godinu i tri mjeseca uslovno.

 

Njih je optužnica teretila da su od septembra do decembra 2015. godine, nakon što je Lejla Dautbašić falsifikovala dokumentaciju o navodnom zapošljavanju ostalih optuženih u Ministarstvu bezbjednosti u Savjetu ministara, podizale namjenske kredite kod komercijalnih banaka na tuđa i svoja imena, koristeći falsifikovane dokumente, u visini od 50.000 do 60.000 KM.

 

Istovremeno su kupovale robu na rate u firmi “Robot”, te su robu i novac međusobno dijelile.

 

Ovim krivičnim djelima, komercijalne banke oštećene su za iznos veći od 160.000 KM.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *