Nova optužnica protiv Mehmedagića, Cikotića i Druškića

Hronika

Tužilaštvo BiH podiglo je danas novu optužnicu protiv direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH Osmana Mehmedagića, ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Selme Cikotića i savjetnika direktora OBA Muriza Druškića.

 

U pitanju je nova optužnica u aferi “Bezbjednosne provjere” koju je krajem prošle godine odbio da potvrdi Sud BiH.

 

– Tužilaštvo BiH je nakon vraćanja predmeta u fazu istrage u predmetu protiv Mehmedagića, Cikotića i Druškića preduzelo dodatne istražne radnje, nakon čega je 17. februara ponovo podiglo optužnicu protiv navedenih lica i uputilo je Sudu BiH – rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

 

Tužilaštvo BiH Mehmedagića, Cikotića i Druškića, koji je, osim funkcije savjetnika generalnog direktora OBA, i član Komisije Savjeta ministara za odlučivanje po žalbama u predmetima bezbjednosnih provjera, tereti da su počinili krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

 

Oni su optuženi u aferi koja se odnosi na malverzacije u vezi sa imenovanjem članova Komisije za drugostepeno rješavanje postupka bezbjednosnih provjera za policijske i državne službenike.

 

Ovo je nova optužnica protiv Mehmedagića, a optuženoj trojci stavljeno je na teret krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja u vezi sa nezakonitim imenovanjem i učestvovanjem u radu Drugostepene komisije, što je izazvalo stvaranje opšte pravne nesigurnosti za postupanje u predmetima bezbjednosnih provjera.

 

Istraga je pokrenuta na osnovu krivične prijave koju su podnijeli pojedini policijski i državni službenici Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) BiH i Tužilaštva BiH.

 

Mehmedagiću se već sudi u Sudu BiH u aferi “BH pošta” zbog nezakonitog izuzimanja video-snimka iz ove institucije.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *