Sud traži da Pravobranilaštvo naplati dug specijalaca – pljačkaša

Hronika

Pljačka vijeka, kako je nazvano razbojništvo tokom kojeg je na auto-putu Banjaluka – Gradiška ukradeno oko 617.000 KM, dobila je novi zaplet, jer je Sud zatražio od Pravobranilaštva RS da se angažuje na vraćanju novca od osuđenih bivših specijalaca i njihovog saučesnika.

 

Podsjetimo, za ovo teško razbojništvo, izvedeno prije nepunih sedam godina, 2020. su pravosnažno osuđeni nekadašnji specijalci Vladan Malić (37), Goran Paraš (32) i Aleksandar Popović (34) na po 10 i po godina, a njihov saučesnik Oleg Banda (35) na osam i po godina zatvora.

 

Kako je za “Nezavisne novine” potvrđeno iz Okružnog suda u Banjaluci, po toj presudi je svaki od osuđenika dužan vratiti dio ukradenih para. Tako su Malić i Popović dužni platiti po 135.801 KM, Paraš 134.328 KM, a Banda 134.241 KM.

 

Osuđeni su, inače, osim spomenutog duga, dužni platiti i troškove krivičnog postupka, a u pitanju je suma od nekoliko hiljada maraka.

 

“Kako ovom sudu osuđeni nisu dostavili dokaz o izvršenoj uplati na naznačeni račun budžetskih sredstava, 28. aprila ove godine Sud je Pravobranilaštvu RS, kao zakonskom zastupniku RS, dostavio podneske, za svakog osuđenog pojedinačno, sa zahtjevom za izvršenje, odnosno pokretanje postupka za prinudnu naplatu oduzete imovinske koristi od osuđenih, koja predstavlja prihod budžeta RS”, kažu za “Nezavisne novine” iz Okružnog suda u Banjaluci.

 

U momentima pljačke, podsjetimo, napadnuta je kolona koja je u Zagreb prevozila novac Unicredit banke. Unicredit banka, kako je odranije poznato, naplatila je svoju štetu od “Croatia osiguranja”, a u samoj pravosnažnoj presudi, u koju su “Nezavisne novine” imale uvid, navedeno je da se na parnicu upućuju oštećeni u ovom slučaju, a to su, dakle, “Croatia osiguranje”, te Agencija “Sector Security”, u čijem je vozilu novac prevožen, kao i Đurađ Bajić, ranjeni radnik obezbjeđenja.

 

Iz Sjedišta zamjenika pravobranioca Banjaluka nam je rečeno da nisu preduzimali radnje jer su presudom kao oštećeni označeni “Croatia osiguranje” d.d. Zagreb, Agencija “Sector Security” d.o.o. Banjaluka i Đurađ Bajić, koji su sa imovinsko-pravnim zahtjevima upućeni na parnični postupak.

 

“S obzirom na to, Pravobranilaštvo RS, Sjedište zamjenika pravobranioca Banjaluka, nije preduzimalo radnje u predmetnoj pravnoj stvari niti će preduzimati, a istovremeno o istom će biti obaviješten krivični sud”, rekao je za “Nezavisne novine” zamjenik pravobranioca Milan Rakita.

 

Pitanja smo poslali i “Croatia osiguranju”, odakle odgovor do zaključenja ovog broja “Nezavisnih novina” nismo dobili, kao i kompaniji “Sector Serurity”, odakle su nam potvrdili da slijedi tužba radi naknade štete protiv osuđenih.

 

“Kompanija ‘Sector Security’ d.o.o. u toku je pripreme procedura za podnošenje tužbe”, naveli su iz ovog preduzeća.

 

Prema presudi, koja je nekoliko puta ukidana, a na kraju ipak potvrđena, Malić, Paraš, Popović i Banda su 22. septembra 2015. godine napali kolonu vozila Agencije “Sector Security”, koja je u Zagreb prevozila novac Unicredit banke. Presreli su ih audijem A6 na auto-putu Banjaluka – Gradiška u mjestu Cerovljani i zaustavili.

 

Pucajući iz automatskih pušaka i prijeteći zoljom natjerali su radnike obezbjeđenja da otvore tovarni prostor blindiranog kombija, iz koga su ukrali 616.548 KM.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *