Institucije BiH nisu odgovorile na više od 20 pitanja Evropske komisije

Politika

Bosna i Hercegovina je u Brisel uputila odgovore na dodatna pitanja Evropske komisije, a na više od 20 njih odgovor glasi: “Nismo u mogućnosti u ovom trenutku dostaviti odgovor na ovo pitanje zbog nedostatka sveobuhvatnih informacija” – otkrili su iz Inicijative za monitoring evropskih integracija BiH.

 

Zbog toga smatraju da se posao koji je BiH uradila ne može okarakterisati stavom “BiH je završila sve”, kako je rekao predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić.

 

– Među neodgovorenim pitanjima nalazi se i ono iz političkih kriterija koje traži razloge o neizvršenju 13 odluka Ustavnog suda BiH, ali je zastupljen i velik broj pitanja iz poglavlja 22. Regionalne politike i koordinacija strukturnih instrumenata, kao i poglavlje 26. Obrazovanje i kultura. Zabrinjavajuće je da mehanizam koordinacije nije uspio odgovoriti na vrlo jednostavna pitanja iz oblasti obrazovanja kao što su nadležnosti i uloge pojedinih ministarstava na različitim nivoima, potom informacije o aktivnostima Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, koliko često se sastajala Konferencija ministara obrazovanja u BiH, koje su nadležnosti i odgovornosti pedagoških zavoda – saopštili su iz Inicijative.

 

Prema njihovim tvrdnjama, nisu pripremljeni odgovori na pitanje o aranžmanima za registraciju privatnih obrazovnih ustanova, zatim o strategijama i reformama sistema obrazovanja, te informacije o provedbi Akcionog plana za izradu i provođenje Kvalifikacionog okvira u BiH za period 201 4- 2020. Takođe, nisu navedeni podaci o provođenju referentnog okvira EU (Obrazovanje i obuka 2020) koji su dostupni kod Agencije za statistiku BiH, niti su dostavljene informacije o kontinuiranom usavršavanju nastavnog kadra.

 

– Posebno ističemo da BiH nije pripremila informacije o provođenju zajedničkog jezgra nastavnih planova i programa na svim nivoima vlasti u zemlji, niti o tome kakvi su postojeći aranžmani za prelazak učenika iz nadležnosti jednog pod nadležnost drugog obrazovnog organa u Bosni i Hercegovini. Evidentno je da su institucije u BiH još jednom neuredno i neblagovremeno obavile svoje obaveze na putu evropskih integracija, te da mehanizam koordinacije nije uspio pokazati svoju efikasnost ni na drugom ispitu u vidu pripreme odgovora na dodatna pitanja Evropske komisije – navodi se u saopštenju.

 

Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH poziva vlasti u BiH, u prvom redu Savjet ministara BiH i Direkciju za evropske integracije da upoznaju javnost o razlozima ne odgovaranja na pojedina dodatna pitanja.

 

Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH je neformalna koalicija četrdeset organizacija civilnog društva koja doprinosi praćenju reformi i nadgleda primjenu politika, prava i standarda Evropske unije, fokusirajući se na pitanja demokratizacije, vladavine prava, te ljudskih i manjinskih prava.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *