Stanivuković: Zakon o zabrani zastrašivanja ide u NSRS

Politika

Zakon o zabrani zastrašivanja biće predložen na nekoj od narednih sjednica Narodne skupštine Republike Srpske u vidu nacrta, rekao je za Srpskainfo narodni poslanik PDP, Draško Stanivuković.

 

Stanivuković je naglasio da mu je drago što ima podršku opozicionih narodnih poslanika, te najavio da će istu zatražiti i od ostalih narodnih poslanika, jer je ovaj zakon, tvrdi, svima u interesu.

 

– Pokušaću da prije Skupštine obavim niz konsultacija sa narodnim poslanicima iz vladajućih stranaka, kao i sa predsjednikom NSRS. Važno je da ga svi podrže, jer će ovaj zakon onemugućiti i Drašku Stanivukoviću, kada možda jednom bude na vlasti, da koristi svoj javni govor i svoju funkciju da zastraši stanovništvo – rekao je Stanivuković.

 

Objašnjava da je suština ovog zakona da razlikuje prijetnje od zastrašivanja, i da ne dozvoljava da osoba koja ima javnu poziciju nju koristi da bi uticala na odluke drugih ljudi zastrašivanjem.

 

– Bez obzira ko je ministar unutrašnjih poslova, on što on kaže je teže od svega što kaže narodni poslanik ili običan građanin i ako on svoju funkciju koristi da zastraši narod, onda narod nema slobodu mišljenja – rekao je on.

 

Naglašava da je bitno razlikovati prijetnje od zastrašivanja, te da kazne CIK za izjave „ako ne glasata dobićete otkaz“ nisu dovoljne.

 

– Prijetnja je „ubiću te“, a zastrašivanje je „ako ne uradiš to, biće to…“ To nije prijetnja koja je opasna po život, ali jeste po slobodu misli – rekao je narodni poslanik.

 

Izmjene Krivičnog zakona

 

Stanivuković najvljuje i izmjene nekoliko članova krivičnog zakona, koji će, kako navodi, predviđati veće kazne za pojedni prekršaje, kao i to da se za zastrašivanje propiše krivična odgovornost sa mogućnosti zatvora, zavisno od stepena zastrašivanja.

 

– Kao što sam već govorio tu su i „Davidovi zakoni“ koji predviđaju da tužioci ne mogu biti zaštićeni kao bijeli medvjedi, kao što je slučaj sada – naglašava on, dodajući da usvajanje ovog zakona neće biti podjeda opozicije, nego pobjeda svih građana prije svega onih koji slobodno misle i koji žele da se slobodno okupljaju.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *