IZBORNA KRAĐA
SDS: Konačni rezultati referenduma u Tesliću su lažirani!

Politika

SDS ne može kao validne da prihvati konačne rezultate referenduma o opozivu načelnika opštine Teslić koji su objavljeni juče od strane Komisije za sprovođenje opoziva, jer su mijenjani u odnosu na preliminarne bez ikakvog obrazloženja, niti su objavljeni u skladu sa Izbornim zakonom BiH, po kojem su sprovedeni lokalni izbori, saopšteno je iz OO SDS Teslić.

Iz SDS navode da konačni rezultati ne mogu biti validni pogotovo imajući u vidu da su očigledno uvrštena i glasačka mjesta i to sa lažiranim rezultatima za koja je zapisnički konstatovano u toku izbornog procesa da se desila izborna krađa i prevara, o čemu se uvjerila cijela javnost Republike Srpske i BiH, što je pravi skandal.

 

– Takođe, Komisija je prekršila Izborni zakon BiH, jer o počinjenim krivičnim djelima za koja je imala dokaze – nije sama podnijela krivične prijave nadležnim organima, što je činjenica koja govori sama za sebe, ističu u saopštenju.

 

Objašnjavaju da su konačni rezultati koji su objavljeni u formi zbirnog zapisnika, bez detaljnog tabelarnog prikaza glasanja uključujući rezultate na nivou biračkih mjesta, u suprotnosti sa Izbornim zakonom BiH član 5.29. stav 2. i član 5.29a. Dodaju da je iz tih rezultata jasno da se za redovna glasačka mjesta u zbiru konačni rezultati razlikuju u odnosu na preliminarne bez ikakvog obrazloženja gdje su – na kojim glasačkim mjestima i po kojem osnovu – izmijenjeni preliminarni rezultati, bez rješenja ili pouke o pravnom lijeku.

 

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

 

– Jasan je zaključak da Komisija za sprovođenje opoziva zbog svoje odgovornosti izbjegava da se izjasni o spornim redovnim glasačkim mjestima, na kojima su prijavljeni slučajevi krivičnog djela izborne krađe i prevare, o čemu će ipak morati da se izjasne sudskim putem u upravnom postupku koji će biti pokrenut o konačnim rezultatima, kao i u krivičnim postupcima koji su ranije pokrenuti za krivična djela izborne krađe i izborne prevare, tvrde u SDS.

 

SDS OO Teslić je uložio prigovor na objavljene konačne rezultate i zatražio od Republičke izborne komisije da zaštiti regularnost izbornog procesa u postupku opoziva načelnika opštine Teslić, te da poništi rezultate sa 5 spornih glasačkih mjesta na kojima je dokumentovana izborna krađa i izborna prevara i to za glasačka mjesta: 074V019S Buletić; 074V015 Vlajići; 074V033 Očauš; 074V035A Mladikovine i 074V026A Kamenica.

 

– Iako rezultati glasanja poštom idu u prilog Srpskoj demokratskoj stranci, jer je rezultat 2:1 „protiv opoziva“ načelnika opštine Teslić, SDS prihvata poništavanje glasačkih listića pristiglih putem pošte od strane Republičke izborne komisije iz principa regularnosti sprovođenja izbora – jer je cijela procedura koja je koštala 23.000 KM, od početka do kraja sprovedena nezakonito, uprkos blagovremenim upozorenjima, što sugeriše namjeru da se i u ovom slučaju počini izborna krađa, o čemu je dodatni dokaz i Rješenje RIK-a RS da je Komisija za opoziv i u ovom slučaju prekršila zakon, dodaju u saopštenju SDS Teslić.

 

Očekujemo od Republičke izborne komisije Republike Srpske da postupi u skladu sa izbornim i krivičnim zakonima, te da se i u slučaju redovnih glasačkih mjesta ogradi od nezakonitog djelovanja Komisije za sprovođenje postupka opoziva načelnika opštine Teslić – u suprotnom RIK RS će se staviti u ulogu saučesnika u počinjenim krivičnim djelima i u zataškavanju istih.

 

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *