Iako ne rade nijedan poslanik nije se odrekao visokih primanja

Politika

Sutra će se navršiti tačno sedam mjeseci kako Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije održao nijednu sjednicu.

 

Dok građani nijemo posmatraju nerad državnih parlamentaraca, poslanici i delegati mjesečno iz džepova poreskih obveznika naplaćuju čak i do 7.677 KM.

 

Još uvijek nije održana nijedna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

 

Da se blokade isplate pokazuju zvanični podaci Parlamentarne skupštine BiH prema kojima je za samo četiri mjeseca na račune državnih parlamentaraca iz džepova građana Bosne i Hercegovine uplaćeno čak 750.763 KM, piše Klix.

 

Konstitutivna sjednica održana je 6. decembra 2018. godine, a sve od dana konstituisanja ovog organa zakonodavne vlasti državni poslanici uredno su za svoj nerad primali plate, paušale i naknade čak i u visini do šest prosječnih plata isplaćenih u BiH.

 

U međuvremenu je održano nekoliko sjednica Kolegija Predstavničkog doma PSBiH na kojim su riješeni radno-pravni status poslanika te određene komisije za razmatranje određenih zakona i izvještaja. U ovom slučaju riječ je o komisijama koje još uvijek ne postoje s obzirom na to da Predstavnički dom PSBiH usljed nerada nije uspio izabrati ni stalna radna tijela.

 

Čak 41 državni parlamentarac do sada nije imao nijednu aktivnost, a platu su redovno uzimali.

 

Nijedan državni parlamentarac nije se u proteklih sedam mjeseci odrekao enormno visokih primanja uprkos tome što su, vjerovatno, svi svjesni da nije moralno (iako je u skladu sa zakonom) uzimati iz džepova građana BiH toliki novac, a ne raditi ništa.

 

Klix

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *