Incko: Građani BiH odlaze zbog nepravde

Politika

Dvodnevni sastanak Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira u BiH (PIK) završen je u Sarajevu, a o zaključcima je javnost upoznao visoki predstavnik Valentin Incko.

 

Incko je rekao da se Rusija nije složila sa svim tačkama Kominikea PIK i da će ruski ambasador govoriti o razlozima. Incko je dodao da je stav međunarodne zajednice da nisu potrebni rezervni sastavi policije RS i u Federaciji. Umjesto toga, dodao je, potrebno je bezbijediti da postojeće policijske snage imaju adekvatne resure i obuku da mogu rješavati izazove s kojima se suočava BiH.

 

– Zbog čega RS želi rezervni sastav? Na početku je to bio terorizam, pa migracije, sada se kaže da su to prirodne katastrofe. Mi mislimo da postojeće policije mogu da odgovore na te izazove. U RS je u planu oko 1.000 rezervnih policajaca, ako to uradi FBiH bilo bi to još nekoliko hiljada. Primjera radi, Slovenija ima samo 200 ljudi kao rezervni sastav. Mislimo da nema razloga da postoji rezervna policija bilo gdje. Što se tiče prirodnih katastrofa, znamo da postoji Civilna zaštita i da su pomagale i Oružane snage BiH. Kao što zante, bile su razne delegacije u Banjaluci koje su tamo rekle svoje mišljenje po tom pitanju. Sada ćemo vidjeti da li će doći do zezervnog sastava, pošto je parlamentarni proces u toku – rekao je Incko.

 

Nije želio da odgovori na novinarsko pitanje kako će reagovati ako Srpska ipak formira rezervni policijski sastav, dodajući da će se u tom slučaju PIK vjerovato sastati na nivou ambasadora, te da je potrebno detaljno pročitati zakon.

 

U kontekstu migranata, Incko je pozvao političke i institucionalne liderti u BiH da se anagažuju uz poštovanje ustavnopravnog okvira zemlje, naglašavajući da su granica, azil i izbjeglice ingerencije BiH.

 

– To je i ekonomski problem, ali ja bih to gledao i kao ljudsku tragediju. Znamo u BiH kako je to biti izbjeglica. Imam lični osjećaj da je Unsko-sanski kanton ostavljen sam da rješava to pitanje – dodao je Incko.

 

Govoreći o stanju u pravosuđu, Incko je rekao da “nedavna zabrinjavajuća dešavanja naglašavaju potrebu za suštinskom reformom”.

 

– U VSTS treba da budu najbolji, najiskusniji i najcjenjeniji u profesionalnoj zajednici. Što se tiče gospodina Tegeltije (predsjednika VSTS) znate da su neki disciplinski postupci odbačeni. Ali, podsjećam da je krivični postupak u toku i u njega se neću miješati. Krajnji cilj mora da bude vraćanje povjerenja u sudski sistem – rekao je Incko.

 

Upitan da li, osim izražavanja zabrinutosti, može da uradi još nešto u rješavanju problema u BiH, Incko je u šali rekao da danas nije izrazio zabrinutost, a potom je dodao da od domaćih lidera očekuje zrelost i doprinos, ako žele u EU.

 

– Znam da su građani frustrirani, ali to nezadovoljstvo se ne vidi nigdje. U Češkoj su protekle sedmice protesti građana bili u 30 gradova, a ne jednom mjestu 120.000 ljudi, jer je navodno premijer uzeo neki novac iz fondova EU. Ja to još ovdje ne vidim. Jedini protest građana koji vidim je da odlaze, a prvi razlog je nepravda. Neki put kažem da država koja nije pravna država, nije ni država – zaključio je Incko.

 

Njegov zamjenik Majkl Skanlan rekao je da je se od političara u BiH očekuje da jačaju saradnju i izbjegavaju nacionalističku retoriku koja vodi ka podjelama.

 

– Građani BiH glasaju tako što odlaze iz zemlje – dodao je on.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *