Vehabović: Drago mi je ako će me Tegeltija tužiti

Politika

Nakon najave predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) Milana Tegeltije da će tužiti medije i sve pojedince koji su ga, kako kaže diskreditovali u aferi “Potkivanje”, razgovarali smo s Farisom Vehabovićem, sudijom u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, protiv kojeg je prvi čovjek VSTS najavio tužbu.

 

Vehabović u razgovoru za portal Klix poručuje da nema ništa protiv te najave te da će vrlo rado čekati tužbu, jer će kako kaže onda kolegama moći objasniti u kakvom se stanju nalazi bh. pravosuđe, ali i pokazati im snimak od kojeg je sve počelo.

 

“Što se mene lično tiče drago mi je ako će Tegeltija podnijeti prijavu protiv mene jer će mi dati jedan dobar povod da svojim kolegama ukažem na stanje u pravosuđu u BiH i konkretno na ponašanje predsjednika VSTS, sa snimkom kojim je sve i počelo. Svjestan sam i činjenice da gospodinu Tegeltiji teško pada što me nema pod kontrolom i da sam slobodan u izražavanju svog mišljenja, za koje sam siguran da ni na koji način ne vrijeđa nikoga”, kazao je Vehabović.

 

Što se tiče najave da će tužiti medije i kolege sudije i ostale, Vehabović smatra da Tegeltija nije svjestan odgovornosti koju ima kao predsjednik VSTS.

 

“On s obzirom na funkciju mora biti svjestan kritike, pa čak i kritike koja izlazi izvan okvira uobičajne kritike. Dakle, funkcija nosi i odgovornost i to svakome ko vrši funkciju mora biti jasno. To podrazumijeva i pojačanu dozu kritike koju mora da nosi, a ne da se svađa sa kolegama i da prijeti postupcima. On ipak na to ima pravo i neka učini ono što treba da učini”, smatra Vehabović.

 

Na kraju dodaje da u Tegeltijinom slučaju to povlači moralnu odgovornost.

 

“Moralna odgovornost predsjednika VSTS je da štiti ugled institucije i sistema i svakog pojedinca. Mi vidimo da je sistem potpkopan i povjerenje u sistem, a ko drugi za to treba snositi odgovornost nego predsjednik VSTS”, zaključio je Vehabović u razgovoru za Klix.ba.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *