Čović: Slijedi oštar zaokret hrvatske politike u BiH

Politika

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru da slijedi oštar zaokret hrvatske politike u BiH u odnosima sa koalicionim partnerima, jer ovakvo stanje ne odgovara nikome, a posebno ne Hrvatima.

 

– Oni koji prave blokade u funkcionisanju da bi se proizvodila kriza, s naše strane neće više imati podršku. Moraćemo da napravimo vrlo oštar zaokret, jer ovakvo stanje ne odgovara nikome, a najmanje Hrvatima kao najmalobrojnijem narodu – rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru u toku zasjedanja Predsjedništva HNS.

 

Odgovarajući na pitanje novinara šta znači zaokret, Čović je pojasnio da će koalicioni partneri morati da počnu da rade na dogovorima i neke stvari ubrzaju ili će se razići.

 

– Oštar zaokret znači da se neće moći razvlačiti sa izbornim zakonodavstvom kao što smo to radili godinu pred izbore. To, evo, radimo i sedam mjeseci ove godine. Dogodine su izbori, želimo i izbore u Mostaru i ove godine moramo imati izborno zakonodavstvo. Partneri sa kojima smo se opredijelili praviti vlast na nivou kantona, entiteta, BiH moraće razumjeti – ili ćemo krenuti zajedno raditi ili ne mogu više računati na ta partnerstva – rekao je Čović.

 

On je najavio da će HNS u narednih sedam do 10 dana donijeti strategiju djelovanja po svim važnim pitanjima.

 

Čović je naveo da su dvije stranke zaledile svoj status u HNS, ali će HNS i dalje nastaviti da djeluje na principima jedinstva i jasno iznositi hrvatski politički stav.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *