Seks afera u CIK-u dobila epilog

Politika

Disciplinska komisija Agencije za državnu službu BiH u postupku protiv Jakufa Subašića, šefa Sektora za informisanje, međunarodnu saradnju, protokol i obuku u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH, donijela je odluku da Subašić nije kriv po prijavi koju je protiv njega podnio CIK BiH.

 

Potvrdio je ovo Neven Akšamija, direktor Agencije za državnu službu BiH.

 

– Disciplinska komisija je donijela odluku da se državni službenik oslobađa po svim tačkama prijave – rekao je Akšamija.

 

Protiv Subašića je pokrenut disciplinski postupak uz navode da je prekršio više članova Zakona o državnoj službi BiH, jer je, kako je tvrdio CIKBiH, 13. aprila ove godine poslao pismo suprugu jedne radnice CIK, u kojem je naveo da je “ona u ljubavnoj vezi s predsjednikom Komisije Brankom Petrićem”.

 

Disciplinska komisija je uz prijavu dobila i videosnimak iz pošte u Istočnom Sarajevu, gdje je, navodno, Subašić snimljen kako “šalje pismo inkriminirajuće sadržine po predsjednika i radnika CIK”.

 

U ovom nevjerovatnom postupku Akšamija je potvrdio da je Disciplinska komisija pogledala i snimak.

 

– Snimak se nije cijenio kao relevantan i nije se moglo utvrditi da je na njemu državni službenik protiv kojeg se vodio postupak. Komisija je utvrdila da snimak iz tri razloga nije relevantan, i to što se vrijeme snimka nije poklapalo s vremenom koje je otisnuto na koverti, nije se moglo utvrditi da je na video snimku državni službenik protiv kojeg se vodi postupak, jer je snimak jako lošeg kvaliteta, i osoba na snimku nosi kapu i ne vidi joj se lice i nije se moglo utvrditi šta piše na koverti – pojasnio je Akšamija.

 

Otkud CIK-u video

 

Međutim, puno je spornih stavki u ovom slučaju, od bizarnosti “problema” kojima se bave u jednoj državnoj instituciji, koja bi trebala imati puno ozbiljnijeg posla, pa do toga šta se krije iza čitave ove afere, kojoj ipak nije kraj.

 

Kako saznaje Avaz, Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH pokrenula je spor protiv CIK BiH po Subašićevoj prijavi. Zatraženo je očitovanje i od CIK i od pošte.

 

Okončanjem postupka znaće se jesu li u ovom slučaju iz pošte postupili nezakonito dajući CIK sporni snimak, kao i je li taj snimak obrađivan protivno zakonu. U svemu bi, kako saznaje Avaz, posla mogli imati i Tužilaštvo BiH i SIPA, zavisno od toga hoće li se utvrditi je li počinjen prekršaj ili krivično djelo. Sam CIK, kojem smo uputili i pisani upit o ovom, ne želi komentarisati ovu aferu.

 

Avaz

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *