Nelson: VSTS ne radi dobro svoj posao

Politika

Ministarstvo pravde BiH treba odmah da izradi nacrt dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH kako bi se postigao viši stepen odgovornosti bh. pravosuđa, napisao je Erik Nelson, ambasador SAD u BiH, na blogu Ambasade.

 

On je rekao da bi u VSTS, za koji kaže da postavlja standarde vladavine zakona u BiH, trebalo da rade samo oni koji posjeduju najviše stručne kvalifikacije i moralni integritet, prenose “Nezavisne novine”.

 

“Napredak u oblasti vladavine zakona odrediće da li se BiH može smatrati vjerodostojnim kandidatom za članstvo u EU”, rekao je Nelson, podsjećajući da je u mišljenju Evropske komisije o aplikaciji BiH za članstvo u EU ukazano na nekoliko ključnih prioriteta u oblasti vladavine zakona, kao što je potreba da se unaprijedi borba protiv korupcije i usvoji novi zakon o VSTS.

 

“SAD su od završetka rata investirale milione dolara kako bi pomogle BiH da izgradi jači pravosudni sektor. Građani ove zemlje znaju da povrat na ovo ulaganje nije adekvatan. Nedavne vijesti koje se bave VSTS dokaz su da postoji veći problem u oblasti vladavine zakona u BiH – pravila se ne primjenjuju jednako na sve”, napisao je Nelson.

 

On je podsjetio da je međunarodna zajednica pomogla osnivanje VSTS s ciljem da se pravosuđu osiguraju nezavisnost i integritet.

 

“Jasno je da VSTS ne ostvaruje te ciljeve. Naša tvrdnja nije zasnovana na predrasudama, nego na činjenicama. Godišnji izvještaj Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju o praćenju procesuiranja predmeta korupcije u BiH kroz brojke potvrđuje ono što građani već znaju: institucije čija je obaveza da procesuiraju slučajeve korupcije to ne rade”, napisao je Nelson.

 

Naglasio je da građani žele čvrstu vladavinu zakona u kojoj su pravila jednaka za sve.

 

“BiH trpi ekonomske posljedice kada investitori ne mogu očekivati jednak tretman, u skladu sa zakonom. Zato investiraju sredstva drugdje, što otežava napredak ljudi u ovoj zemlji”, istakao je Nelson.

 

Dodao je da će za uspješnu pravosudnu reformu biti potrebno više od stalnog napora SAD i međunarodne zajednice, te da je potrebno da progovore civilno društvo i predstavnici pravne struke, kao i da dobre i poštene sudije i tužioci traže promjene.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *