Obilježen Dan ustanka protiv fašizma u Banjaluci

Društvo

Polaganjem vijenaca na spomenik palim Krajišnicima na Banj brdu, danas je u Banjoj Luci obilježen 27. jul – Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu.

 

U ime Grada Banje Luke, vijenac je položio gradonačelnik Igor Radojičić.

 

– Banja Luka, Krajina i Republika Srpska obilježavaju 27. jul kao jedan od datuma ponosa u borbi protiv fašizma. Danas obilježavamo 78. godišnjicu ustanka i ovo je tradicija koja traje decenijama i zadržali smo je bez obzira na promjene država i sistema. Ovaj datum obilježavamo sa ponosom, prisjećajaući se da smo bili dio antifašističke borbe i da pripadamo tom pokretu. Poštujemo svoju istoriju i sve njene segmente, jer istorija niti je počela niti će završiti s nama. Iz banjalučkog kraja u narodno-oslobodilačkoj borbi učestvovalo je oko 3.000 boraca, živote za slobodu je dalo njih oko 1.000, a naš grad je dao 21 narodnog heroja. Ne smijemo zaboraviti ni veliko stradanje civilnog stanovništva u Drugom svjetskom ratu gdje se uglavnom radilo o srpskom narodu u vrijeme tzv. NDH – poručio je Radojičić okupljenim poštovacoima NOR-a na Banj brdu.

 

Povodom obiežavanja 78. godišnjice ustanka protiv fašizma, vijence su danas položili i predsjednik republičkog SUBNOR-a Rade Džajić, izaslanik predsjednika Republike Srpske Nada Tešanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, predstavnici Trećeg Republika Srpska pješadijskog puka, te delegacije SUBNOR-a Beograda, Ljubljane, Modriče, Laktaša i Crne Gore.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *