Vićanović: Ima načina da ERS zaradi 12 miliona, a da ne poskupljuje struju

Politika

Narodni poslanik Milenko Vićanović otkrio je način kako da “Elektroprivreda RS godišnje zaradi 12 miliona KM, a da ne poskupljuje električnu energiju, dok njegova koleginica Spomenka Stevanović traži da Vlada održi tematsku sjednicu na temu malih hidroelektrana koje štete životnoj sredini.

 

Poslanik Vićanović iz PDP je, u toku današnje rasprave o Nacrtu zakona o električnoj energiji Republike Srpske, rekao da je distributivnim preduzećima iz sistema ERS dozvoljeno da imaju distributivne gubitke od 11 odsto, iako je svugdje u Evropi do pet odsto.

 

– Neka im regulator smanji do osam odsto, iako i to nije u redu, i eto 12 miliona KM godišnje za “Elektroprivredu”. Nema potrebe onda za povećanjem cijene električne energije u Srpskoj – poručio je Vićanović.

 

Spomenka Stevanović iz DEMOS-a podsjetila je na eko katastrofu od prije mjesec dana na rijeci Drinjači koju je prouzrokovala firma koja je dobila koncesiju za gradnju male hidroelektrane.

 

– Firma je dobila ekološku dozvolu koja očigledno nije ispoštovana na terenu. Bila je inspekcija, ali još nema zapisnika. Ja ovdje vidim problem kod Komisije za koncesije i inspekcija. Zar nije trebalo da dolaze prije u kontrolu? Došli se tek kada je nastao pomor. I ako se šteta nadoknadi, Drinjača više neće biti kao što je bila – poručile je ona.

 

Stevanovićeva je poslanicima čitala navode istraživanja profesora Šumarskog fakulteta iz Beograda koji su zaključili da male hidroelektrane u ukupnoj proizvodnji električne energije svugdje u svijetu učestvuju minorno, da prouzrokuju štetu u životnoj sredini i veliku novčanu korist pojedincima.

 

Ona je podsjetila i na proteste građana u Srbiji kojim svojim tijelima brane gradnju malih hidroelektrana.

 

Ministarka za ekologiju Srebrenka Golić izjavila je da je u Ministarstvu zatekla 106 koncesija za mini hidroelektrana zbog čega se iznenadila.

 

– Ja sam lično protiv sve i jedne mini hidroelektrane – poručila je Golićeva.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *