Borenović: Za neformiranje vlasti odgovorni SNSD, SDA i HDZ BiH

Politika

Кada se izbori dobiju na osnovu prevara, manipulacija i prijetnji, što je potvrđeno i u izvještaju OEBS-ove Кancelarije za demokratske institucije i ljudska prava, epilog može biti samo ovakav – da prođe čitava godina bez dogovora o formiranju vlasti – rekao je predsjednik PDP Branislav Borenović, na godišnjicu Opštih izbora u BiH, održanih 7.oktobra 2018. godine.

– Odgovornost za ovakvu situaciju snose isključivo oni koji su na takav način navodno pobijedili na izborima, partnerske stranke nove vladajuće koalicije SDA, SNSD i HDZ BiH. Lako su se dogovorili da izaberu jedni drugima rukovodstvo oba doma Parlamenta BiH, delegate u Domu naroda, da podijele resore u budućem Savjetu ministara, ali kada su na red došla bitna životna pitanja, a koja se ne tiču samo njihovih fotelja, uveli su nas u situaciju u kakvoj se danas nalazimo –  istakao je Borenović.

On je podsjetio da Parlament BiH ne radi zbog odluke SNSD da blokira parlament, da ne imenuje svoje predstavnike u radna tijela te institucije i da zbog toga danas na ratifikaciju čekaju ugovori vrijedni preko milijardu КM, vezanih za mnoge infrastrukturalne projekte u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

– Imamo i situaciju u trenutnom Savjetu ministara BiH, gdje HDZ-ovi ministri sve češće naprasno dobiju stomačne viruse, prehlade i druge tegobe kada treba da se pojave na sjednici. To svakako nije odgovorno ponašanje – rekao je Borenović.

On dodaje da sa druge strane, Predsjedništvo BiH, u kojem Milorad Dodik bez problema danas sjedi i sa Šefikom Džaferovićem, radi punom parom.

– Prvi put u istoriji se desilo da srpski član Predsjedništva smijenjuje srpske diplomate prije isteka mandata, a nije bilo problema ni da se postigne dogovor da u toj instituciji povećaju broj zaposlenih za 20 odsto – rekao je on.
Izmjene izbornog zakona

Borenović ističe da je neophodno da se prihvati odgovornost, da sve institucije, uključujući i Predsjedništvo BiH, Parlament BiH i Savjet ministara BiH rade, da svako radi svoj posao za koji je izabran ili imenovan sve dok se ne imenuju ili izaberu novi.

– Da ne bi dolazili u ovakve situacije, prvi preduslov su fer i pošteni izbori. To se mora omogućiti izmjenama Izornog zakona, kao što stoji u preporukama OEBS-a, uvođenjem skenera, ali i instituta vanrednih izbora. Takođe, objektivan, profesionalan i nepristrasan rad Javnih RTV servisa je jedan od preduslova za demokratizaciju i normalizaciju društvenih procesa –  zaključio je predsjednik PDP.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *