Šarović: Hitno usvojiti zakon o električnoj energiji

Politika

Zakon o električnoj energiji i gasu BiH, koji je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u proceduru uputilo još prije dvije godine, potrebno je hitno usvojiti, rečeno je danas na sastanku ministara spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirka Šarovića i direktora misije USAID-a u BiH Nensi Eslik.

 

Na sastanku je rečeno da bi time bila time spriječena dalja šteta koju trpi energetski sektor, ali i svi građani, saopšteno je iz kabineta ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu. U saopštenju se navodi da je zakon o električnoj energiji i gasu odavno pripremljen i u potpunosti usklađen sa evropskim standardima, a saglasnost su dale i Energetska zajednica i Evropska komisija.

 

– Previše vremena gubimo i previše štete trpimo čekajući usaglašavanje entiteta. Vlada Republike Srpske nedavno je dala svoje pozitivno mišljenje, ali sada čekamo Federaciju BiH, koja je negativno mišljenje dala još 2017. godine i od tada je cijeli proces zakočen – istakao je Šarović.

 

Prema njegovim riječima, osim mogućnosti novih sankcija Energetske zajednice, ovaj zakon je važan i zbog toga što je postojeći Zakon o električnoj energiji iz 2002. godine zastario i kao takav predstavlja prepreku razvoju energetskog sektora.

 

– Osim toga, ostajemo bez znatnih sredstava koja su namijenjena BiH putem različitih projekata – naveo je Šarović, koji procjenjuje da BiH neusvajanjem zakonodavstva u oblasti električne energije i gasa gubi nekoliko desetina miliona evra.

 

Na sastanku je dogovoreno da USAID u narednom periodu aktivno radi na pružanju podrške u usaglašavanju zakona sa entitetskim vladama, kako bi se, kako je istaknuto, “otkočio” čitav proces, a time i unaprijedila konkurentnost ovog sektora i ispunile preuzete obaveze prema Energetskoj zajednici.

 

Iz USAID su najavili da će fokus svoga rada u narednom periodu usmjeriti na dalji razvoj sektora prirodnog gasa, energetske efikasnosti kao i na stvaranje tržišta električne energije, navodi se u saopštenju. Posebna pažnja u narednom periodu biće usmjerena i na podršku investiranju u sektor energetike, unapređenjem i pojednostavljenjem izdavanja potrebnih dozvola jer, kako je zaključeno, “energetski sektor ima sve potencijale i mogućnosti da bude najzdraviji dio ekonomije BiH”.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *