Čović: Migrantska kriza se mora staviti pod kontrolu

Politika

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da se broj migranata u BiH u posljednje dvije godine drastično povećava i da će to morati da bude stavljeno pod kontrolu.

 

“S jedne strane, da to vratimo u humanitarnu dimenziju, a da ne ugrozimo na bilo koji način političku, odnosno bezbjednosnu situaciju. Čini mi se da razgovori koje vodimo ovih dana idu u tom pravcu i da ćemo na vrijeme reagovati kako ne bi dobili potpuno novu dimenziju”, istakao je Čović.

 

Čović je ocijenio da je migrantska kriza, od humanitarnog, postala bezbjednosno pitanje, posebno u Unsko-sanskom kantonu, Tuzlanskom kantonu i Kantonu Sarajevo, područjima gdje su bili i gdje su i sada migranti.

 

“Da ne budemo naivni, mi razmišljamo da je to i dio strategije, čak i da se područje Hercegovačko-neretvanskog kantona stavi u jedan takav kontekst. Prema tome ćemo se tako odnositi”, rekao je Čović nakon sastanka sa delegacijom HDZ-a Hrvatske, koju je predvodio predsjednik Odbora za spoljne i evropske poslove ove stranke Gordan Grlić Radman.

 

Čović je naglasio da će novi Savjet ministara drugačije gledati na migrantsku krizu koja postaje ključni problem funkcionisanja normalne političke stabilnosti u BiH.

 

On je izrazio nadu da će novi Savjet ministara primarno donijeti zakone za koje su još prije dvije godine rekli da će biti doneseni, odnosno, da će biti promijenjeni i prilagđeni trenutnom ambijentu, kako migrantima, čiji su identitet i namjere nepoznati, ne bi bilo dozvoljeno da uđu u BiH i da se ponašaju kao dio BiH.

 

Čović je dodao da se odavno nije razmišljalo o tome kako zaustaviti migrante koji nelegalno ulaze u BiH, koji za to nemaju preduslove.

 

“Nismo ih stavili u okvire zakona BiH, nego smo brinuli gdje ćemo s njima i prepuštali volji tih ljudi da brinemo o bezbjednosnom prostoru oko njih, pa i njih samih”, rekao je Čović novinarima u Mostaru.

 

On je dodao kako je uvjeren da će biti napravljen veoma jasan politički okvir za djelovanje Savjeta ministara kada je u pitanju migrantska kriza.

 

Radman, koji je i ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, rekao je da su migracije veliki izazov i da Hrvatska, iako nije članica Šengenskog prostora, čuva nacionalnu i granicu EU.

 

“Kada Hrvatska štiti svoju granicu, onda govorimo o ilegalnoj migraciji. Jedno su izbjeglice, za koje postoje konvencije i odgovornost, a drugo su krijumčari koji zarađuju… Imamo 6.500 policajaca koji čuvaju hrvatsku granicu, odnosno granicu EU”, istakao je Radman.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *