Radončić: Migrantsku krizu tretirati kao bezbjednosni problem

Politika

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić zamolio je ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Davora Božinovića da se velika migrantska krize više ne tretira samo kao humanitarno, već i bezbjednosno pitanje.

 

“Naša molba je, i tu se oslanjamo na izvanrednu saradnju sa Hrvatskom i njeno shvatanje problema, da počnemo sa ozbiljnim lobiranjem i shvatanjem migrantske krize prevashodno kao bezbjednosne, a ne kao humanitarne”, rekao je Radončić novinarima u Zagrebu nakon sastanka sa Božinovićem.

 

On je istakao da je BiH jedna od najsiromašnijih zemalja Evrope, kao i da ne može garantovati članicama EU isti nivo bezbjednosti jer su njene bezbjednosne i obavještajne službe na granici kapaciteta.

 

Radončić je naveo da 93 odsto pomoći koje je BiH dobila iz zemalja EU za rješavanje pitanja migrantske krize ide na humanitarni aspekt, a samo sedam odsto na bezbjednosni.

 

“Ukoliko želimo da imamo sigurnu EU, očekujem da i oni bolje sagledavaju sve dimenzije krize”, dodao je Radončić.

 

On je naveo da je identifikovanje migranata veoma teško, budući da je “neko prespavao tri godine migrantske krize”.

 

Božinović je istakao da će se nakon današnjeg sastanka založiti da sredstva budu usmjerena prema onome što su konkretne potrebe bezbjednosnih službi na jačanju njihovih kapaciteta.

 

On je naglasio da su podaci u vezi sa migrantskom krizom koje je danas čuo zanimljivi za Hrvatsku i zbog činjenica da ta zemlja predsjedava Savjetu EU.

 

“Mi smo kao članica EU već itekako aktivni u podizanju pitanja migrantske rute koja ide od Grčke preko BiH, Srbije, Hrvatske, pa onda ostalim čanicama EU. Kao predsjedavajući smo jednu od tačaka dnevnog rada posvetili aspektu rasta organiziovanog kriminala u vezi sa krijumčarenjem migranata na ovoj našoj ruti”, naveo je Božinović te naglasio da je hrvatska policija uhapsila oko 1.000 krijumčara prošle godine.

 

Božinović je naglasio da je u razgovoru sa Radončićem dogovorio određene mehanizme saradnje čija će primjena uslijediti vrlo brzo.

 

On je istakao da će već danas njihovi saradnici dogovoriti dodatne aktivnosti, dok će u narednim sedmicama sarađivati na posebnim sastancima po određenim segmentima policijskog posla.

 

“Danas svi bezbjednosni izazovi više-manje transnacionalni. Naša saradnja je neophodna”, poručio je Božinović.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *