Palmer protiv izbora Nikole Špirića

Politika

Imenovanja na razne funkcije u BiH često su “kamen spoticanja” i među samim koalicionim partnerima u vlasti, a već drugo takvo od početka ove godine potresa vladajuću koaliciju na državnom nivou.

 

Prvo je sporenje između SNSD-a i SDA nastalo u vezi s imenovanjem Mlađena Božovića, kandidata za ministra za ljudska prava i izbjeglice, a sada nove podjele u stavovima izaziva prijedlog da Nikola Špirić (SNSD), zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH bude član Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

 

Situaciju u ovom slučaju dodatno usložnjava to što je prema današnjem saopštenju iz Ministarstva spoljnih poslova BiH, Metju Palmer, specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan, tokom susreta s ministricom spoljnih poslova BiH Biserom Turković se “osvrnuo i na prijedlog imenovanja Nikole Špirića u parlamentarnu Komisiju za borbu protiv korupcije te osudio takvu namjeru.”

 

Ovakav stav američkih zvaničnika zasigurno nije iznenađujući jer Špirić je osoba koju je State Department, 10. septembra 2018. godine, stavio na “crnu listu”.

 

Iz same odluke američke Vlade, može se vidjeti da se na američku “crnu listu” dospijeva “u slučajevima kada državni sekretar ima kredibilne informacije da su strani službenici bili umješani u značajnu korupciju ili teške povrede ljudskih prava, te individue i najbliži članovi njihove porodice ne ispunjavaju uslove za ulazak u Sjedinjene Države”.

 

Za sada je krajnje neizvjesno hoće li Špirić ostati kandidat za ovu, još jednu u nizu brojnih funkcija koje obavlja u Državnom parlamentu.

 

Amir Fazlić (SDA), delegat u Klubu bošnjačkog naroda u Domu naroda PSBiH i takođe kandidat za člana navedene komisije u izjavi za Fokus kaže da on smatra da će Špirić ipak biti povučen s kandidatske liste za članstvo u ovom parlamentarnom tijelu.

 

– Lično smatram da bilo koja osoba koja je na američkoj “crnoj listi” ne bi trebao biti u Komisiji za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije. Mislim da će i SDA zauzeti takav stav u Klubu bošnjačkog naroda, a moje procjene su da će Špirićevo ime ipak biti povučeno s tog prijedloga – smatra Fazlić.

 

S druge strane Lazar Prodanović (SNSD), delegat u Klubu srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH i Špirićev stranački kolega u izjavi za Fokus kaže da ne može komentarisati saopštenje MVP-a , nego da očekuje da Parlamentarna skupština BiH dobije zvaničnu informaciju o ovom pitanju.

 

– Za sada mi nemamo još nikakve zvanične informacije o tome. Zaista se ne bih upuštao u komentarisanje toga dok uz sve to u Parlamentu BiH traje izbor članova te komisije, ali SNSD će svakako zauzeti stav o tome kada dobijemo neophodne informacije iz Minsitarstva spoljnih poslova – kazao je Prodanović, koji na opasku da je Špirić ipak na “crnoj listi” SAD zbog korupcije, kaže da koliko je njemu poznato Špirić nema u BiH nikakvih presuda niti prijava za krivična djela.

 

Premda Prodanović kaže da “procedura izbora članova ove komisije traje” poznato je da je Predstavnički dom Parlamenta BiH na ovosedmičnoj sjednici odbio imenovati tri poslanika iz tog doma u ovu komisiju, a sve zbog toga jer je u nju iz Doma naroda predložen Špirić.

 

Hoće li Palmerov stav sadržan u današnjem saopštenju MVP-a ubrzati Špirićev “pad” s liste za članstvo u ovoj komisiji i hoće li Zajednički kolegij oba doma PSBiH već na sjednici zakazanoj za 13. februar utvrditi novo ime, saznaćemo već za nekoliko dana.

 

(Agencije)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *