Danas posebna sjednica Narodne skupštine RS

Politika

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće održana danas u Banjaluci na zahtjev predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović.

 

Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, prema kojoj bi poljoprivredno zemljište bilo izuzeto iz vlasničke strukture Republike Srpske (RS) je nesprovodiva, jer bi se takvom odlukom oduzela i teritorija RS, navedeno je u obrazloženju zahtjeva predsjednice RS Željke Cvijanović za sazivanje posebne sednice Skupštine RS.

 

Sjednica Narodne skupštine RS biće održana danas u Banjaluci povodom nedavne odluke Ustavnog suda BiH da neustavnim proglasi član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu, odnosno da vlasništvo nad poljoprivrednim zemljištem ima država BiH, a ne entiteti.

 

U materijalu za posebnu sednicu, objavljenom na zvaničnoj stranici skupštine, navedeno je da Ustavni sud BiH, osporavajući taj član zakona “osporava svoj kredibilitet i narušava dejtonsku strukturu i raspodjelu teritorije među entitetima u odnosu 49 prema 51 odsto”.

 

Dalje se podsjeća na odluke Visokog predstavnika iz 2005. godine, kada je nametnuo tri zakona o zabrani raspolaganja imovinom, kao i na neuspješan rad Komisije za državnu imovinu, utvrđivanje i raspodjelu državne imovine, određivanje prava i obaveza BiH, entiteta i Brčko Distrikta u upravljanju državnom imovinom.

 

Navedeno je i da je Ustavni sud BiH 2011. godine, razmatrajući raniji zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS i pod zabranom raspolaganja, nije odlučio ko je vlasnik te imovine, već samo da skupština RS nema ustavnu nadležnost da reguliše tu pravnu materiju.

 

Ta odluka, ocijenjeno je, suprotna je odluci istog suda iz 1998. godine, da su entiteti isključivo nadležni, po principu podele vlasti, da regulišu imovinsko-pravne odnose.

 

Još se ističe da Parlamentarna skupština BiH nije donijela nijedan propis iz oblasti imovinsko-pravnih odnosa.

 

U materijalu za posebnu sjednicu parlamenta RS najavljeno je da će poslije rasprave biti usvojeni i određeni zaključci.

 

Poslije odluke Ustavnog suda BiH predstavnici RS odlučili su da obustave učestvovanje u donošenju odluka u institucijama BiH do usvajanja novog zakona o Ustavnom sudu BiH, koji bi obustavio prisustvo sudija stranaca u tom sudu.

 

Prije zakazivanja posebne sjednice NSRS održan je sastanak političkih predstavnika Republike Srpske, vlasti i opozicije, na kome je donesena odluka da srpski predstavnici u BiH e učestvuju u donošenju odluka na nivou BiH dok se ne donese Zakon o Ustavnom sudu BiH i ne protjeraju strane sudije iz tog suda.

 

Početak sjednice Parlamenta Republike Srpske zakazan je za 15 časova, a prethodiće mu konsultacije lidera srpskih parlamentarnih stranaka.

 

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD Milorad Dodik najavio je mogućnost raspisivanja referenduma o statusu Republike Srpske, ukoliko se ne donese Zakon o Ustavnom sudu BiH u kome neće biti trojice stranih sudija.

 

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *