Incko: Budžet na državnom nivou prioritet za zaustavljanje virusa korona

Politika

Visoki predstavnik Valentin Incko u potpunosti podržava koordinisane mjere koje su poduzele vlasti na različitim nivoima u BiH kako bi se suprotstavile pandemiji virusa korona, te navodi da su ovi teški dani pokazali da politički i institucionalni lideri mogu efikasno raditi zajedno za isti cilj.

 

Nastavak tijesne saradnje i koordinacije, te hitan fokus na ciljanim mjerama može osnažiti bh. vlasti na svim nivoima da adekvatno odgovore na krizu i zaštite zdravlje stanovništva.

 

“Te mjere prije svega podrazumijevaju osiguravanje neometanog i odgovarajućeg finansiranja i neprekidnog funkcioniranja institucija BiH. S tim u vezi, odgovornost je Vijeća ministara BiH, Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH da hitno usvoje redovni budžet na državnom nivou za 2020. godinu”, istakao je Incko u saopštenju za javnost.

 

To bi, kako je dodao, otklonilo ograničenja svojstvena privremenom finansiranju, a koja mogu ozbiljno uticati na sposobnost BiH da adekvatno odgovori na krizu zbog virusa korona ili bilo koju drugu vanrednu situaciju s kojom se BiH može suočiti. Nepostojanje budžeta bi takođe uticalo na sposobnost bh. institucija da provode svoje ustavne i zakonske obaveze, uključujući i organizaciju opštinskih izbora u oktobru 2020, kao i mnoga druga značajna pitanja.

 

“Političari ni pod kojim okolnostima ne trebaju koristiti ovu krizu za promicanje drugih ciljeva. Nadalje, jednostrane i nekoordinirane aktivnosti ne doprinose značajno borbi protiv koronavirusa. Štaviše, one odvlače pažnju i resurse iz drugih oblasti gdje bi njihovo prisustvo i pomoć bili od stvarne koristi građanima. Umjesto toga, lideri trebaju osigurati da se sve aktivnosti provode brzo, ali i transparentno, koordinirano i fokusirano na pomoć građanima ove zemlje”, dodao je Incko.

 

Visoki predstavnik je takođe pozivao građane da se u potpunosti pridržavaju uputa koje dobiju od nadležnih organa. Bez sveobuhvatne saradnje svakog pojedinca, ovaj virus ne može biti stavljen pod kontrolu i prouzrokovaće dalju nesagledivu štetu. Umjesto toga, građani trebaju pokazati da su najbolji onda kada su suočeni s najvećim izazovima, saopšeno je iz OHR-a.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *