BiH traži pomoć od EU i NATO centra za suzbijanje COVID-19

Politika

Ministarstvo bezbjednosti Bosne i Hercegovine uputilo je zvanični zahtjev za međunarodnu pomoć Mehanizmu civilne zaštite Evropske unije, putem Koordinacionog centra za hitne slučajeve (ERCC).

 

Zahtjev je upućen nakon jučerašnje odluke Savjeta ministara Bosne i Hercegovine za traženje međunarodne pomoći u sferi zaštite i spašavanja.

 

Ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić u ovom dopisu upoznao je Evropsku komisiju i Euro-atlantski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe (NATO) sa mjerama koje su poduzete u Bosni i Hercegovini.

 

Naveo je da su angažovani svi raspoloživi resursi i da se preduzimaju vanredni napori kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa, ali da zdravstveni sistem te ostali relevantni sektori u Bosni i Hercegovini nemaju kapacitet da odgovore na sve potrebe proistekle zbog COVID-19.

 

Zbog toga je naglasio da bi pomoć i asistencija EU i Euro-atlantskog centra za koordinaciju odgovora na katastrofe bile bi vrlo cijenjene u ovom teškom vremenu, kako bi se BiH mogla nositi sa novom pandemijom koronavirusa.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *