Kredit sa MMF na čekanju zbog problema u FBiH

Politika

Prijeko potrebnih 330 miliona KM kredita MMF za BiH je na čekanju jer Hrvati traže da se u dogovor uključe kantoni, dok bošnjački politički predstavnici zatežu.

 

Kako saznajemo, i juče su cijeli dan trajele prepiske između čelnih ljudi zaduženih za finansijski sektor BiH, Srpske i Federacije, ali dovovor nije bio postignut.

 

-Uglavnom, Hrvati traže da se izmijeni pismo namjere prema MMF, na način da se definiše koliko novca kredita za Federaciju ide kantonima. Oni na taj način gledaju svoj interes, svoje kanone. Njihov arugument je da je struktura FBiH takva da većinu tereta podnose kantonalni zdravstveni sistemi. Traže novu sjednicu Fiskalnog savjeta BiH koja za sada nije zakazana. Republika Srpska nema ništa s tim, ali je žrtva političkog rata u Federaciji. Kada je riječ o MMF, oni su načelno pristali da se tranša sa 160 miliona KM poveća na 330 miliona KM, ali je uslov da se entiteti usaglase – kaže sagovornik Srpskainfo upućen u dešavanja.

 

Povodom ove situacije, pitanja smo poslali Kancelariji MMF u BiH, ali odgovor za sada nismo dobili.

 

Iz HDZ BiH juče je saopšteno da je Dragan Čović razgovarao sa funkcionerima svoje stranke s federalnog nivoa.

 

Kako kažu, ključno je da se ne smije dozvoliti pokušaj sprječavanja rada Parlamenta FBiH i da se sve odlučuje u Vladi. Podsjećamo, Vlada FBiH još nije konstituisana u skladu s rezultatima posljednjih opštih izbora.

 

-Transfer iz federalnog budžeta nižim nivoima vlasti, kantonima, gradovima i opštinama, garantuje njihovu stabilnost. Posebno je naglašeno uključivanje kantona s ostalim nivoima vlasti u pismo MMF, izričito se moraju poštovati nadležnosti. Izostavljanje i narušavanje uloge kantonima, koje s ostalim nivoima vlasti, aktivno učestvuju na suzbijanju globalne zdravstvene krize povodom virusa korona, kao i zaštiti zdravstvenih, ekonomskih i bezbjednosnih sistema, smatra se nedopustivim – saopšteno je iz HDZ.

 

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da još nema saglasnosti o raspodjeli 330 miliona KM koje bi BiH trebalo da dobije od MMF, te izrazio nadu da će narednih dana biti postignut dogovor i poslat zahtjev toj finansijskoj organizaciji.

 

Dodik je pojasnio da je riječ o kriznom paketu MMF, a ne o redovnim sredstvima MMF, da se na njih ne primjenjuje srazmjera jedna trećina prema dvije trećine što se tiče entiteta, nego shodno krizi koja je evidentno gotovo ista i u RS i u FBiH.

 

– Očekivali smo da ćemo imati raspodjelu 60 prema 40 vezano za FBiH i Srpsku, s time što bi se pola procenta i sa jedne i sa druge strane dalo Brčko distriktu, koji nije uopšte uključen u ovaj aranžman. Gubimo sedam dana i vjerujem da ćemo narednih dana uspjeti da se dogovorimo i pošaljemo MMF-u, jer nema paketa pomoći privredi bez tih stranih sredstava od MMF i drugih kreditora – istakao je Dodik za FTV.

 

Borenović: Zaslužuju ocjenu nula

 

Predsjednik PDP Branislav Borenović smatra da to što nema dogovora oko rapodjele aranžmana sa MMF, govori da vlast na nivou BiH nije funkcionalna i da se ne može dogovoriti ni oko važnih, urgentih stvari.

 

-To pokazuje da Savjet ministara i trenutna vlast BiH zaslužuju ocjenu nula – kaže Borenović za Srpskainfo.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *