CRNA GORA
Krivokapić: Ni prosrpski ni proruski, ja sam procrnogorski!

Politika Region

Lider koalicije “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić izjavio je večeras da pojedini mediji nepotrebno “spinuju” i da on nije ni prosrpski, ni proruski orijentisan, već procrnogorski, kao i da je vrijeme šuma, o kojima priča predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović, odavno prošlo.

 

Krivokapić je u intervjuu za sarajevsku televiziju “Fejs”, na pitanje da prokomentariše izjavu Ðukanovića za tu televiziju da će Crnu Goru braniti svim sredstvima, “ako treba i iz šume”, rekao da je vrijeme šuma bilo četrdesetih godina prošlog vijeka”, i “da nikome normalnom ne pada na pamet da se u Crnoj Gori vraća u šume i da iz šuma rješava probleme koji su zajednički”.

 

“Nisam ni proruski, ni prosrbijanski. Ja sam procrnogorski, moja tradicija bitisanja na ovim prostorima vezuju moje porodice do današnjeg dana za ovaj prostor”, rekao je Krivokapić.

 

Na ovim prostorima se i danas nameće da je najvažnije nacionalno pitanje, rekao je Krivokapić i dodao da u ovom trenutku nije bitno kako se on izjašnjava, iako je, kako ističe, “to rekao nekoliko puta”.

 

On navodi da ga pobjeda opozicije na parlamentarnim izborima nije zatekla, ali da mnoge jeste.

 

“Moj prvi izlazak pred medije je bio ‘režim je pao’ i uporno sam insistirao na izuzetnoj izlaznosti koju su građani shvatili kao mjeru potrebnog odziva da bi napokon sve ono što je ova vlast činila, preko noći promijenili”, rekao je Krivokapić sa saravesku televiziju.

 

Krivokapić je rekao da ima izuzetnu saradnju s liderima dvije koalicije, s kojima, kako kaže, priča o budućnosti.

 

Dodao je da da je jedan sat nakon izbora imao informacije “da se sprema priča da će slavlje koje se priprema, a koje niko nije organizovao, biti takvo da će najviše zastava biti iz Rusije i Srbije”.

 

“Bio sam začuđen. Shvatio sam da se priprema scenario na koji mora jasno da se odgovori, da mi imamo stav koji će kroz tri koaliciona partnera da bude takav da iskažemo da ne učestvujemo u tome, a drugo, da će naš odnos prema budućem djelovanju prema Zapadu biti potpuno isti”, kazao je Krivokapić.

 

Na pitanje da li će insistirati da Milo Đukanović podnese ostavku na mjesto predsjednika Crne Gore, kazao da neće insistirati ni na čemu, “osim što je prirodna mjera potreba građana Crne Gore”.

 

“Đukanović je pobijedio na tim izborima, kao i na ovim izborima, znamo da je to odraz političke korupcije, koja je toliko izražena i toliko je činjenica koje govore o tome. Ova kampanja je bila vrlo specifična i tiho odrađena od DPS… Nije mjera predsjednika ili premijera da bude čovjek koji će da zastupa 54 odsto građana, on mora da zastupa 100 odsto građana, bez obzira na to što to možda nije u interesu njegove partije”, rekao Krivokapić.

 

Kazao je i da sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem “nema nikakve relacije”.

 

“Vučić tokom svog ovog vremenskog perioda do dana današnjeg me nije kontaktirao. Nikada nismo bili u kontaktu, znam ga sa medija, drugačiji kontakt nismo imali. Nije zvao ni da čestita. Znam da sam predvodio ovu koaliciju i da niko iz regiona nije čestitao”, rekao je Krivokapić.

 

“Mislim da je ova pobjeda dokaz da mi zaboravimo ta insistiranja na nacionalnim prizvucima i mjerama koje nas sukobljavaju. Treba da tražimo puteve saradnje. DPS niti je do sada bila demokratska, niti je bila socijalistička. To je bila diktatorska partija, ona je imala samo fini prizvuk, imala je prizvuk nastavka socijalnih elemenata, a najveća socijalna nepravda u regionu izražena je u Crnoj Gori”, naglasio je Krivokapić.

 

Đukanović: Branićemo Crnu Goru i iz šume ako zatreba

 

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović izjavio je za sarajevsku Face TV da će, ako bude potrebno, braniti Crnu Goru i iz šume, kao što su to činile generacije predaka.

 

 

„Branićemo je svim sredstvima, kao što sam rekao, i iz šume, nećemo se valjda tu razlikovati u odnosu na generacije naših predaka. Kako mislite da se Crna Gora odbranila kroz prethodne vijekove, otkud Crnoj Gori deset vijekova državnosti? Tako što nije branjena u parlamentu, nego oružjem, u šumi“, rekao je Đukanović.

 

Đukanović je kazao da će u odbrani Crne Gore raditi ono što bi i drugi radili „kada bi neko došao da im ruši krov nad glavom mimo njihove volje“.

 

Naveo je da se današnja politička realnost „ne razlikuje mnogo“ od one s početka 90-ih godina prošlog vijeka i ocijenio da je „politički slijep“ onaj ko ne vidi „da se, na neki način, restaurira nacionalistička politika“ iz tog vremena.

 

On je kazao da je zadovoljan što je nova parlamentarna većina u Crnoj Gori potvrdila da neće mijenjati spoljnopolitički kurs zemlje, da neće pokušavati da je izvedu iz NATO-a i da će nastaviti put ka EU.

 

„Neko će kazati da većinu tih odluka ne bi ni mogli da donesu, ali važno je bilo čuti to od njih. Ja sam veoma zadovoljan time što sam čuo. Poštujmo promjeenu u nečijem stanovištu, dajmo mu priliku da nešto radi. Iz opozicije ćemo vrlo tvrdo zastupati intenzivniji hod ka evropskom sistemu vrijednosti“, naveo je Đukanović.

 

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori 30. avgusta, najviše glasova je dobila Đukanovićeva Demokratska partija socijalista, vladajuća u prethodnih 30 godina, ali su tri opozicione koalicije u zbiru osvojile većinu mandata, 41 od 81. Lideri te tri koalicije pregovaraju o formiranju nove vlade.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *