STEFAN GAVRIĆ: Na ponovljenim izborima u Doboju rezultati će biti mnogo drugačiji!

Politika

O ponovljenim izborima u Doboju, očekivanjima i planovima razgovarali smo sa predsjednikom Savjeta mladih PDP-a i kandidatom ove stranke za odbornika u Skupštini grada Stefanom Gavrićem.

 

– Odmah nakon izbora krećemo u novu borbu, borbu za promjene u Doboju kroz ozbiljan i predan rad u skupštinskim klupama, najavljuje Gavrić i poziva Dobojlije da u što većem broju izađu na izbore u nedjelju.

 

Šta se to dešavalo u Doboju na dan izbora 15. novembra i da li ste zadovoljni odlukama CIK-a?

 

– Izborni proces 15. novembra u Doboju je već od samog početka bio neregularan. Opozicionim posmatračima nije dozvoljen ulaz i posmatranje izbora, a za posmatrače su, samo reda radi, postavljeni aktivisti vladajućih stranaka koji su bili prijavljeni ispred fiktivnih političkih subjekata, kao što su „Čapljina u srcu“ i „Stranka za bolje Goražde“. One nisu izašle na izbore u svojim opštinama, ali zato jesu u Doboju. Bilo je jasno da se radi o organizovanim izbornim manipulacijama i zato su se već u ranim jutarnjim časovima dogodili mirni protesti na ulicama Doboja. I nakon brojanja glasova bilo je jasno da je riječ o izbornoj krađi uz nevjerovatnu izlaznost od 73 % kakva nije zabilježena ni u jednom drugom gradu ili opštini. Opozicione stranke su zato podnijele prigovore i žalbe CIK-u, a CIK je nakon provedene istrage utvrdio velike nepravilnosti i ponovio izbore na većini mjesta. Ipak, nismo potpuno zadovoljni, jer smatramo da je trebalo potpuno poništiti izbore u Doboju i krenuti u novi izborni proces, sa novim listama i kandidatima, gdje ne bi bilo fiktivnih političkih subjekata.

 

 

Smatrate li da će ponovljeni izbori u nedjelju, biti pošteni?

 

– Očekujemo poštene izbore. CIK je preduzeo mnoge mjere da obaj izborni proces bude regularan. Na svim biračkim mjestima biće prisutni supervizori. Takođe, svim posmatračima će biti omogućeno prisustvo i kontrola izbornog procesa. I mi smo kao stranka preduzeli sve što možemo da osiguramo fer izbore u Doboju, da ne dozvolimo ponovo krađu, jer želimo da i Dobojlije, kao i svi drugi, imaju pravo na poštene izbore. Naši posmatrači su dobro obučeni i spremni su da zaštite volju građana i ne dozvole nikakve izborne manipulacije i prevare. S druge strane, zbog specifičnosti ovih izbora sve oči su okrenute ka Doboju, što je dobro. Izbore prati kompletna javnost Republike Srpske, kao i domaće i međunarodne institucije, i siguran sam da nikom neće ni pasti na pamet da na ovim izborima pokuša bilo šta nezakonito, jer bi time sebi potpisao krivičnu prijavu, a kazne za izborne prevare su vrlo stroge. Sve u svemu, očekujem da će nedjelja biti praznik demokratije za Dobojlije i pozivam sve svoje sugrađane da u što većem broju izađemo na izbore i biramo po svojoj savjesti.

 

Kakva su vaša očekivanja?

 

– Podrška PDP-u u Doboju iz dana u dan raste. Pogovoto nakon što smo se uspjeli izboriti za nove i poštene izbore. Građani su se oslobodili straha u kojem ih je lokalna vlast dugo držala i sve glasnije nam daju podršku. U posljednjih tri mjeseca nam se pridružio veliki broj novih ljudi koji podržavaju našu politiku i borbu za promjene u Doboju. Zato smo uvjereni u veliku podršku naših sugrađana i u nedjelju na izborima, a mi ih nećemo iznevjeriti. Borićemo se za naš grad i sve Dobojlije i u Skupštini grada ćemo biti njihov glas. Jedno je sigurno – rezultati ovih izbora će biti mnogo drugačiji od rezultata koji su objavljeni nakon pokradenih izbora 15. novembra. Meni lično je najbitnije da smo nakon Banjaluke i Bijeljine, i u Doboju pokrenuli talas promjena koje stižu predvođene mladim i novim ljudima u politici. Naravno, očekujem i podršku svojih sugrađana kako bih se u Skupštini grada borio za sve ono o čemu sam u prethodnom periodu govorio i na šta sam ukazivao, a što je izazvalo veliko interesovanje i podršku.

 

Na čemu ćete insistirati i za šta ćete se boriti ako dobijete priliku da sjedite u skupštinskim klupama?

 

– Prva stvar na kojoj ću insistirati, a to sam obećao i iza toga čvrsto stojim, jest vraćanje stipendija u budžet grada. Već godinama ukazujem na problem nepostojanja stipendija u Doboju, dok ih sve okolne opštine dodjeljuju svojim učenicima i studentima. Upućivao sam amandmane gradskoj skupštini, borio se za rješavanje ovog problema, istrpio napade zbog te borbe, ali odustati neću. Odbornički mandat biće mi prilika da gradsku vlast, ko god je bude činio, još snažnije pritisnem i natjeram da vrate stipendije u budžet. Pored toga, već na prvoj sjednici ću takođe tražiti da se uvede snimanje i emitovanje sjednica Skupštine grada. RTV Doboj ima sve tehničke uslove da to izvede, ali sadašnja gradska vlast to namjerno izbjegava, da bi od građana sakrili svoj nerad i rad koji je štetan za Doboj i Dobojlije. Pred kraj prošle godine smo u Doboju realizovali i peticiju za smanjenje cijene grijanja, skupili smo više od 1000 potpisa i na prvoj sjednici će se i to naći na dnevnom redu, pa je i to tema na kojoj ću snažno insistirati. Ovo je samo mali dio od mnogih ideja koje nastojim realizovati i problema na čijem ću rješavanju raditi. Industrijska zona koja nam fali je jedna od najvećih tema kojom ću se baviti, to će biti dugotrajan proces, ali sam siguran da napornim i ozbiljnim radom možemo konačno riješiti i ovo pitanje koje decenijama muči Doboj, čime bi se pokrenuo poslovni preporod našeg grada.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *