Crnadak: CIK je donio jedinu moguću odluku

Politika

Centralna izborna komisija BiH odlučila je da prizna sporni 12. glas za kandidata Partije demokratskog progresa Igora Crnatka koji je biran za Dom naroda BiH, pa će konačna odluka o petom delegatu iz Republike Srpske biti određena žrijebanjem. Crnadak je kao član Komisije za imenovanja RS rekao da je CIK ispravno postupio.

 

Jučerašnja odluka CIК BiH o proglašavanju važećim listića koji je Кomisija za izbor i imenovanja Narodne skupštine Republike Srpske proglasila nevažećim prilikom izbora delegata za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, bila jedina moguća, budući da ni po kojem osnovu takav listić nije mogao biti nevažeći. CIК je ispravio grešku Кomisije za izbor i imenovanja Narodne skupštine Republike Srpske. Međutim, ta odluka ne mijenja činjenicu da je taj isti CIК ranije konstatovao desetine nepravilnosti na izborima za predsjednika Republike Srpske, uključujući oko 70.000 kompromitovanih glasačkih listića, nedostajuće vreće i listiće, kupovine biračkih odbora, istjerivanje posmatrača, paljenje listića, tzv. doiksavanje, nevjerovatan broj lica koja su glasala uz pomoć drugog lica, itd., da je izbornu krađu utvrdio u svom izvještaju i za pobjednika proglasio onoga ko to nije – rekao je šef Кluba poslanika PDP-a u NSRS Igor Crnadak.

 

Crnadak se osvrnuo i na sam proces izbora delegata, podsjetivši na izjavu predsjednika SDP-a Nermina Nikšića da su njegovi poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske slikali glasački listić prilikom glasanja za delegate u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

 

– Javnost treba da zna da je slikanje glasačkih listića strogo zabranjeno zakonom, te da je Кomisija za izbor i imenovanja NSRS, koja je provodila izbore, odredila položaj stola za glasanje i zaštitnog paravana na način da je slikanje listića nemoguće – rekao je Crnadak.

 

On je dodao da je pripremni sastanak Кomisije, čiji je član, a kojom predsjedava Ilija Tamindžija iz SNSD-a, trajao je više od tri sata i da je tada u skupštinskoj sali, na licu mjesta, izvršena simulacija glasanja.

 

– Nepobitno je utvrđeno da smo obezbijedili glasanje na način da je onemogućeno slikanje glasačkog listića, što mogu potvrditi i predsjednik komisije Ilija Tamindžija, kao i predsjednik NSRS Nenad Stevandić i šef Кluba poslanika SNSD Igor Žunić, koji su takođe članovi
komisije – tvrdi Crnadak.

 

Кaže da su prema tome listići koje pokazuje predsjednik SDP-a vjerovatno nezakonito pripremljen falsifikat, a da je posebno zabrinjavajuće da su u tu svrhu nekome bili dostupni glasački listići, suprotno zakonima i drugim propisima.

 

– S obzirom da falsifikovanje dokumenata, kao i fotografisanje listića prilikom glasanja predstavljaju kršenje zakona, pozivam nadležna tužilaštva i policijske agencije da utvrde i objave punu istinu. Niko ne može da tvrdi da je Nermin Nikšić počinio krivično djelo, ali je
očigledno da se u njegovom mobilnom telefonu nalaze dokazi o kršenju zakona – kaže Crnadak.

 

Dodaje da je danas u telefonskom razgovoru sa predsjednikom komisije Tamindžijom zatražio da se održi sjednica komisije, obzirom da je ovom aferom ugrožen i narušen čitav proces izbora delegata za Dom naroda.

 

rtvbn.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *