“Toplana” u zimu ulazi bez dovoljno mazuta: Banjalučane čekaju ledeni radijatori

Društvo

Banjalučka “Toplana” je u grijnu sezonu ušla sa svega hiljadu tona mazuta, a za uredno grejanje potrebno je 25 puta više, tvrde dobavljači.

U menadžmentu preduzeća pravdaju se da sezona zvanično počinje tek sutra, a da su minuli dani, u kojima su radijatori zagrijavani samo ujutru i uveče, bili testna faza.

Kako su potvrdili dobavljači ogrjeva, „Toplana“ naprosto nema dovoljno mazuta za koliko-toliko redovno grijanje, pa zimu mogu mirno čekati samo potrošači koji se griju na drvnu sječku.

Direktor preduzeća Mićo Milovanović ovo nije želio da komentariše, niti je odgovorio na naša pitanja, a nedostupan je bio i gradonačelnik Slobodan Gavranović.

Vruća fotelja i ledeni radijatori dočekaće Gavranovićevog nasljednika Igora Radojičića, smatra odbornik NDP Vladimir Mirošljević, koji nekoliko godina prati stanje u ovoj oblasti.

– Grad je još jednom dozvolio da ih zima iznenadi, pa u grijnu sezonu ulaze sa nešto više od hiljadu tona mazuta, a za sezonu se potroši i do 25 tona. Grijanje su pustili samo pred izbore – kaže Mirošljević.

Sumnjive pozajmice

Negoduje i zbog toga što se ponavlja stari način nabavke mazuta, u posljednjem trenutku i po paprenim cijenama. Ponovo upozorava i na sumnjive „pozajmice“ mazuta od „Ideal petrola“ i „Om kafe“, jer se ne zna po kojoj cijeni „Toplana“ na ovaj način dolazi do ogrjeva za koji se lani ispostavilo da je više talog nego mazut.

– Nabavka mazuta mora biti transparentna, a odbornici moraju da znaju ko je učestvovao na tenderu, kakve je uslove dao, kojeg kvaliteta je mazut i mora da se nabavlja s proljeća kada je jeftiniji, makar i na kredit. To je jedini način da se uštedi – kaže Mirošljević.

„Toplana“ već duguje 100 miliona KM, Grad je probio limit za dugoročna zaduženja, a kratkoročna nisu dovoljna da se nabavi ogrjev.

Grad je ušao u aranžman sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj koja za „Toplanu“ daje kredit od 15 miliona evra, ali samo pod uslovom da Grad otpiše dobar dio milionskih potraživanja.

Ne odustaju od tužbi

Vladimir Mirošljević ne želi da komentariše sagu oko direktorske fotelje u „Toplani“, ali ne odustaje od tužbe protiv Miće Milovanovića.

– Postoji mogućnost da tužba obuhvati i bivše gradonačelnike Dragoljuba Davidovića i Slobodana Gavranovića, jer milioni nisu mogli biti trošeni bez njihovog znanja – kaže Mirošljević.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *