Goran Salihović smijenjen sa mjesta glavnog tužioca!

Društvo

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH izrekla je disciplinsku mjeru kojom se suspendovani glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović premješta sa mjesta glavnog tužioca na mjesto tužioca Tužilaštva BiH.

U postupku koji se vodio protiv Salihovića, Komisija je utvrdila njegovu disciplinsku odgovornost za disciplinske prekršaje “bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva”, kao i za “namjerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Savjeta”.

Disciplinska komisija je donijela i odluku kojom se odbija disciplinska tužba vezana za disciplinske prekršaje “omogućavanje vršenja dužnosti tužioca licima koja za to nisu zakonom ovlaštena” i “miješanje u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruisanja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti”, saopšteno je iz VSTS-a uz napomenu da Salihović ima pravo na žalbu Drugostepenoj komisiji VSTS.

Prvostepena disciplinska komisija VSTS-a, okončala je sredinom juna disciplinski postupak protiv Salihovića.

Kancelarija disciplinskog tužioca tereti Salihovića da je propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, da je omogućio vršenje dužnosti tužioca licima koja za to nisu zakonom ovlaštena, te da se miješao u postupanje sudije ili tužioca.

Uporedo sa disciplinskim postupkom, Tužilaštvo BiH vodi i krivičnu istragu protiv Salihovića, koji je 10. jula ispitan u svojstvu osumnjičenog u predmetu u kojem istragu vodi Posebno odjeljenje za organizovani, privredni kriminal i korupciju.

Salihovića sumnjiče za niz nepravilnosti u radu Tužilaštva BiH, zbog čega je suspendovan u septembru prošle godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *