Predsjedništvo SDS zasjeda u Banjaluci: Kako dalje?

Politika

Sjednica Predsjedništva održava se u trenutku kada iz stranke dolaze disonantni tonovi o formiranju vlasti, odnosno postizbornom koaliranju stranaka iz RS, prije svega na državnom nivou, te sve su češći komentari da slijede ozbiljna previranja unutar SDS-a.

U Banjoj Luci će danas biti održana sjednica Predsjedništva SDS-a. Prema dostupnim informacijama, najuže stranačko rukovodstvo razmatraće rezultate opštih izbora i strategiju budućeg djelovanja. Sjednica Predsjedništva održava se u trenutku kada iz stranke dolaze disonantni tonovi o formiranju vlasti, odnosno postizbornom koaliranju stranaka iz RS, prije svega na državnom nivou, te sve su češći komentari da slijede ozbiljna previranja unutar SDS-a.

Šta bude, biće

U izjavi za Oslobođenje Mićo Mićić, potpredsjednik SDS-a i gradonačelnik Bijeljine, kazao je da “ne želi davati nikakve komentare prije same sjednice”.

– Nakon sjednice, vidjet ćemo, kratko je poručio Mićić.

Jednako suzdržan bio je i drugi potpredsjednik SDS-a Nade Planinčević. Pojasnio je da “ne želi iznositi lične stavove o stanju u stranci”.

– Organi stranke su tu da donose odluke, ali i utvrđuju stavove o tome šta je do sada urađeno i kako će SDS dalje djelovati, a ne bilo koji pojedinac, rekao nam je Planinčević.

Podsjećamo, sukob unutar stranke vodi se na relaciji između onih članova koji smatraju, poput novog državnog poslanika i gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića, da su izbori okončani te da je nužno sjesti za pregovarački sto sa SNSD-om i utvrditi pravce zajedničkog djelovanja srpskih stranaka u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Petrović juče nije odgovarao na pozive, pa ne znamo da li i dalje stoji iza svojih stavova.

Na drugoj strani je dio članstva koje podržava mišljenje lidera SDS-a Vukote Govedarice “da nikakvog razgovora sa SNSD-om i njegovim liderom nema niti može biti”. Obrazlažući stav, Govedarica je podsjetio da je “Dodik u jeku izborne kampanje SDS proglasio terorističkom organizacijom, imputirao mu da sudjeluje u pripremi obojenih revolucija, te da kadrovi te stranke u institucijama BiH rade protiv interesa RS-a i srpskog naroda”.

Osim Petrovića, i potpredsjednik SDS-a i načelnik Sokoca Milovan Bjelica smatra da “kada je u pitanju RS i zaštita Dejtonskog sporazuma, sve stranke iz RS trebaju imati konsenzus u Parlamentu BiH i Savjetu ministara”.

– Što se tiče poziva na razgovor koji je uputio predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, ne može nijedan član stranke o tome sam odlučivati, već se treba ponašati u skladu s odlukom stranačkih organa. Sutra je sjednica Predsjedništva i vidjet ćemo kakve će odluke biti donijete. Što se mene tiče, u startu ne odbacujem Dodikov prijedlog da se razgovara, rekao je Bjelica.

Ostavke i obećanja

Kazao je da ne očekuje da “Predsjedništvo SDS-a povuče neke radikalne poteze”. Na naše pitanje očekuje li da Govedarica podnese ostavku na funkciju predsjednika SDS-a, Bjelica je rekao da se treba sjetiti “da je to sam obećao u slučaju da izgubi u trci za predsjednika RS-a”.

– Nisam s njim razgovarao, on nije doživio katastrofu na izborima, ali ni ostvario očekivani rezultat, dodao je.

Bjelica je podvukao “da za SDS ne bi bilo dobro stvaranje frakcija, ali da jedinstvo stranke zavisi od poteza koje će povući u narednom periodu Vukota Govedarica”.

Oslobođenje.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *