Crna Gora: Haos zbog bilborda o srpskoj vojsci

Region

Bilbordi koje su postavile budvanske vlasti na kojima se slavi “oslobodilački ulazak srpske vojske 1918. godine u Budvu” uzburkali su strasti u Crnoj Gori.

Premijer Crne Gore Duško Marković osudio je postavljanje bilborda kao “falsifikovanje istorije” i “atak na državu”.

– To je falsifikovanje istorije. Znaćemo da odgovorimo na taj atak na državu. Za sada svojim stavom, a kasnije možda i podnošenjem prijave – rekao je Marković novinarima u Podgorici.

Ministarstvo kulture Crne Gore saopštilo je da zbog bilborda, koje je postavila opoziciona vlast u Budvi, mogu biti podnijete krivične prijave.

– Najsvježijom propagandom na području Budve, prije svega, šalju se poruke koje nemaju bilo kakvo utemeljenje u istorisjkoj faktografiji. Nesumnjivo je da se kroz pokušaj falsifikovanja istorije pokušava isprovocirati građanski koncept Crne Gore – navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je poručilo da je “obmanjivanje putem oglašavanja” krivično djelo, zbog čega će u slučaju da nadležni lokalni organi ne preduzmu ništa, ono pokrenuti utvrđivanje odgovornosti.

– Svi istorijski izvori nedvosmisleno ukazuju da je “oslobađanje Budve”, zapravo predstavljalo čin povlačenja austrougarske vojske sa Crnogorskog primorja, u čemu nije učestvovala armija ni jedne druge države – navodi se u saopštenju.

Ministarstvo dodaje da su “srpske trupe ušle u Budvu tek po povlačenju austrougarskih”, te da nije moguće govoriti o oslobađanju u bilo kojoj formi.

S druge strane, opoziciona Nova srpska demokratija i Demokratski front (DF) “najoštrije” su osudili saopštenje Ministarstva kulture, zbog “bestidnog korišćenja falsifikata i izvrtanja činjenica”, ocijenivši da se Vlada “stidi predaka koji su 1918. godine oslobodili prostor Crne Gore i Boke Kotorske.”

– Nezabilježeno je da se Vlada jedne države protivi obilježavanju datuma koji slave oslobođenje od okupatora – naveo je DF.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *