Prvi srpski doktor džez klavira svira u Banjaluci

Kultura

Dimitrije Vasiljević, prvi i jedini srpski doktor džez klavira održaće u ponedjeljak koncert u Banskom dvoru od 20 časova.

Njegov album “Slučajni nomad” našao se u nominaciji za 61. Gremi nagradu u četiri kategorije, a kako je ispričao za N1 put do uspjeha je trnovit.

Osnovno i sredne obrazovanje Dimitrije Vasiljević je stekao u Muzičkoj školi Josip Slavenski, a potom je 2007. diplomirao na Fakultetu muzičkih umjetnosti, i to za samo tri godine. Nakon toga je diplomirao na Berkli muzičkom koledžu u Bostonu, čiji je bio stipendista i gdje je nagrađivan za posebna dostignuća na klavirskom odsjeku. Master studije je završio na Njujorškom univerzitetu, a doktorirao na Univerzitetu Ilinois. Danas predaje na univerzitetu u Nju Orleansu.

Kako kaže, u njegovoj kući je muzika veoma zastupljena, pošto je otac operski pjevač, a majka se bavila muzikom. Krajem srednje škole pojavila se želja da se bavi džezom, a kako za to u Srbiji nije imao mogućnosti, odlučio se za odlazak u inostranstvo.

– Znao sam da moram u inostranstvo. Igrom slučaja se desilo da bude Boston. U Dablinu sam polagao audiciju za Berkli i dobio sam stipendiju 50 odsto. Svoje nasljedstvo sam uložio u ostatak stipendije, I samo ja znam koliko je samo srpskih stanova otišlo u američke škole. Roditelji su mi mnogo pomogli, bez njihove podrške ne bih ništa uradio. Poslije sam i podizao stipendiju do ful stipendije – kaže Vasiljević.

Na pitanje kako je izgledao život na Berkliju, Vasiljević kaže – vježbanje i vježbanje.

– Drug i ja smo izračunali da nas je svaki dan koštao 150 evra. Provodio sam po 6-7 sati vježbajući, prilično sam bio fanatičan dok nije došao trenutak da kažem – sad sam funkcionalan da pravim karijeru – kaže Vasiljević.

Talentovani pijanista kaže da se u Srbiji nešto dešava, džez scena je življa i mladi mogu da nauče nešto što on nije mogao.
– Ipak, za neko vrhunsko znanje preporučujem da se ide preko. U Americi je simulacija prave scene, vas tako trreniraju da postanete univerzalni vojnik, odnosno muzičar, koji će se uklopiti na pravu scenu. Uče vas raznovrsnosti u pogledu stila. Mi imamo talentovane muzičare, ali smo zbog izolacije malo zaostali, nismo se stilski razvijali, ni publika nije mogla da se razvija. Posljednjih par godina se izlazi iz toga i kreće na bolje – kaže pijanista.

Prvi put u Banjaluci

Za sebe kaže da želi da gradi akademsku karijeru, ali i da nastavi muzičko-kompozitorsku karijeru.

– Ja jednom do dva puta mjesečno nastupam u Njujorku, u Čikagu, sprema se i evropska turneja. Za par dana sviram u Banjaluci po prvi put i jako sam srećan zbog toga, specijalni gost biće moj prijatelj banjalučki gitarista Vladimir Tubić. Nisam imao prilike da sviram u Beogradu, ali biće neki koncert tokom 2019 – kaže Vasiljević.

Biografija

Pored svoje izvođačko-kompozitorske i akademske karijere, Vasiljević se takođe bavi i komponovanjem muzike za film (Mora da ovo nije sve; Tierra Utopia).

Tokom pet godina, između 2013. i 2017, bio je dio profesorskog tima Blue Mountain Chamber Music Festival letnjih muzičkih kampova u Nju Džersiju i Pensilvaniji. Vasiljević ima tri objavljena autorska albuma: “The Path of Silvan”, “Metaphor” i “Accidental Nomad” i snima za američku diskografsku kuću “Ropeadope Records”. Ova kuća, izabrala je njegov album “Accidental Nomad” kao svog predstavnika u trci za Gremi nominacije za 2019. godinu u 4 kategorije: Najbolji džez album, Najbolji instrumentalni savremeni album, Najbolji instrumentalni aranžman i Najbolja instrumentalna kompozicija. Vasiljević je član američkog Udruženja džez edukatora, a kuriozitet je da je Vasiljević prvi i za sada jedini doktor džez klavira iz Srbije.

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *