LUTAK – novo književno djelo Radmile Karlaš

Kultura

U izdanju izdavačke kuće Imprimatur, objavljena je knjiga priča “Lutak”, banjalučke novinarke i književnice Radmile Karlaš

 

Karlaševa je novinarstvom počela da se bavi u svojoj dvanaestoj godini (revije Džuboks i Film). Široj javnosti poznata je kroz svoj višedecenijski rad u BBC, Voice of Amerika, WDR (Keln), Alternativ Informativ Netvork (AIM) i mnoge druge printane i elektronske medije.

 

Bila je višegodišnja koordinatorica Amnesty International (AI) za BiH, te članica mnogih nevladinih organizacija u zemlji i svijetu (Sistem in tranzition Berlin, Verona forum Brisel, Međunarodni forum intelektualaca Bosna) i druge. Osnovnu i srednju školu završila je u Banjaluci, a Fakultet političkih nauka u Zagrebu. Do sada je objavila dva romana: Četvorolisna djetelina i Kad utihnu melezi, te knjigu priča Pogrešan peron. Članica je Društva pisaca BiH. Krtika o njoj, između ostalog, kaže:

 

“Teško je opisati način na koji Radmila piše, jer to zaista nije nešto što se sreće svakog dana. Njene priče se dešavaju u nekom nedefinisanom vremenu koje može biti ovo naše, ali isto tako može biti i prije pedeset ili sto godina, jer su njene priče lišena svega opterećujućeg. U njima su samo ljudi, njihovi međusobni odnosi i sile koje na njih utiču, a koje ne moraju da budu od ovoga svijeta. I to je nešto od čega vas ponekad prođe jeza, jer su njene priče ponekad na granici fantastike, ali to nije ni epska, ni naučna, ni nekakva fantastika iz horor književnosti, već nešto što udara u samu srž naše kolektivne imaginacije i ne prestaje dok ne završimo sa čitanjem, a nekad i nakon toga. Radmilin jezik je izuzetno izbrušen i pitak, njeni opisi su jasni i sve o čemu piše s lakoćom zamišljamo pred našim očima.”

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *