Gej par iz Hrvatske želi usvojiti dijete, tužili državu

Region

Životni partneri Ivo Šegota i Mladen Kožić podnijeli su privatni zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu, nakon što su već podnijeli tužbu protiv države Hrvatske Upravnom sudu, zbog diskriminacije na temelju seksualne orijentacije kod izdavanja dozvole za obavljanje udomiteljstva.

 

Par se vjenčao 2015. godine, a potom su željeli udomiti dijete te su se prijavili u Centar za socijalnu skrb.

 

– Mi smo par koji je prošao stručnu evaluaciju za udomitelje, ali je zaustavljen političkim dekretom nakon čega smo tužili Hrvatsku zbog diskriminacije – rekli su novinarima ispred Ustavnog suda u Zagrebu.

 

Kožić i Šegota naveli su da su već ranije otvoreno pisali Vladi, prenosi Index.hr.

 

– Pozivamo Vladu i Sabor i predsjednicu da konačno budu svjesni da postoje različite porodice u ovoj zemlji. Mi smo glas svih manjinskih porodica u Hrvatskoj koje ovo društvo tretira kao građane drugog reda – izjavili su oni.

 

Dodaju da je njihova porodica odlučila poslati čestitku Vladi Republike Hrvatske povodom Zakona o udomiteljstvu.

 

“Nije nam cilj rušiti zakon već pomoći Vladi oko njegova poboljšanja. Žao nam je da se Vlada, Sabor i predsjednica Hrvatske, svjesno ili nesvjesno, ponašaju prema obiteljskim zajednicama životnih partnera kao prema obiteljskim zajednicama drugoga reda”, poručio je Kožić.

 

Naglasio je da postoji “velika evropska obitelj” od 22 zemlje koje priznaju jednaki status obiteljskim zajednicama istospolnih parova i dopuštaju im udomiteljstvo, među kojima su i tradicionalnije zemlje poput Austrije, Španjolske, Češke i Portugala.

 

Najavili su da ne odustaju i neće otići iz Hrvatske. Optimistični su jer je Ustavni sud nakon referenduma o braku poručio da obiteljske zajednice životnih partnera moraju imati jednaki pravni tretman, a imaju podršku znanstvene i stručne javnosti, kao i tri pravobraniteljstva.

 

jutarnji.hr

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *