Harčenko novi ambasador Rusije u Beogradu

Region

Novi ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko stupa na dužnost u junu, kada tu funkciju napušta aktuelni ambasador Aleksandar Čepurin, objavio je „Blic“.

 

Prema pisanju tog lista koji se poziva na svoje diplomatske izvore, Čepurin će karijeru nastaviti u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova. Harčenko je bio ambasador Rusije u BiH od 2009. do 2014. godine, a važi za odličnog poznavaoca balkanskog regiona.

 

Bio je uz predstavnike SAD i EU u posredničkoj trojci za rješavanje pitanja statusa Kosova i Metohije, a učestvovao je i u radu Savjeta za implementaciju mira koji je pratio ispunjavanje Dejtonskog sporazuma.

 

Iz Moskve u Beograd dolazi sa pozicije šefa Četvrtog evropskog odeljenja u ruskom ministarstvu spoljnih poslova.

 

Njegov dolazak može se protumačiti i kao teznja Moskve da zadrži uticaj na Balkanu, naročito imajući u vidu dešavanja oko rješavanja pitanja Kosova, kaze izvor „Blica“.

 

Harčenka je ranije spominjao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je ocijenio da je „istaknut oštar, snažan diplomata“ kao i da je jedan od „ruskih diplomatskih specijalaca“.

 

Harčenko je posljednji put davao izjave koje se tiču Kosova početkom 2017. godine kada je rekao da je Rusija u kontaktu sa Beogradom zbog pogoršanja situacije sa Prištinom.

 

Mediji su i ranije navodili da Čepurina mijenja upravo Harčenko, a tada se za njega navodilo da je pravi „diplomatski specijalac“, kao i da do smjene ambasadora i izbora njihovih zamjenika dolazi zbog osjetljivog trenutka rješavanja pitanja Kosova.

 

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *