Dačić: Dogovor Tačija i Rame o ujedinjenju Albanije traži oštar odgovor

Region

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da razgovor predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija i albanskog premijera Edija Rame o “nacionalnom ujedinjenju Albanaca” traži oštar odgovor, te poručio da Srbija vidi da Priština i Tirana “ispod stola dogovaraju stvaranje `velike Albanije`”.

 

– Izgleda da su principi nepromjenjivosti granica dozvoljeni kad neko treba da napadne i udari u Srbiju – rekao je Dačić i upitao kako bi bilo da su se sastali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik da pričaju o ujedinjenju Srba.

 

On je, gostujući na RTS-u, naveo da Srbija više ne govori o “velikoj Albaniji”, već upravo Tači i Rama.

 

– Ovo je pljuvanje u lice cijeloj EU, svima koji Srbiju ubjeđuju u to da moramo da budemo konstruktivni i mirni. Mi sjedimo za stolom, a oni ispod da dogovaraju stvaranje `velike Albanije` – istakao je Dačić.

 

On je ocijenio da je dogovaranje Rame i Tačija “vrhunski bezobrazluk” albanskih političara jer, “tokom jednog samita na kom se priča o regionalnoj saradnji, oni govore o ispravljanju istorijskih nepravdi”.

 

Dačić je ukazao da Beograd treba da se preispita učešće na skupovima poput aktuelnog u Tirani jer se, kako je rekao, na njima iza leđa Srbije gura ideja o “velikoj Albaniji”.

 

On je ponovio da Pandorina kutija nije otvorena ovim razgovorom, već samim priznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i narušavanjem principa nepromjenljivosti granica.

 

– Ovo je promocija `velike Albanije`, na koju niko ne reaguje. Gdje su oni koji su kritikovali Srbiju zbog neke ideje o razgraničenju? Pričali su da nema promjene granica, gdje su bili onda juče? – upitao je Dačić.

 

On je poručio da Srbija nema tajni, već samo javni plan, a to je nepriznavanje Kosova.

 

– To je javni plan i ne postoji način na koji mogu da izvrše pritiske, ne postoji nijedan Srbin koji će to da potpiše. U uslovima opšteg ludila, pametni ispadaju ludi – istakao je Dačić.

 

Uoči samita Brdo-Brioni procesa u Tirani, prištinski zvaničnik Hašim Tači razgovarao je juče u Tirani sa albanskim premijerom Edi Ramom o, kako je naveo, nacionalnom ujedinjenju Albanaca i potpunom otvaranju granice između Albanije i samoproglašenog Kosova, te pripajanju tri opštine juga centralne Srbije kosovskoj teritoriji.

 

Tači je na svom Fejsbuk profilu napisao da je sa Ramom razgovarao o potrebi potpunog otvaranja granice između Albanije i Kosova – “dvije države koje bi bile ujedinjene pod evropskim kišobranom”.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *