Vučić: Posjeta Makrona Srbiji potvrda dobrih odnosa

Region

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da predstojeću posjetu francuskog predsjednika Emanuela Makrona Srbiji doživljava kao potvrdu dobrih i sadržajnih bilateralnih odnosa.

 

Vučić je u razgovoru sa francuskim parlamentarcima iz redova “Republika u pokretu” Žakom Marom i Lilijan Tangi izrazio zadovoljstvo što Makron dolazi u posjetu u godini u kojoj Srbija i Francuska obilježavaju 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

 

On je istakao da je posljednjih godina intenziviran politički dijalog i da je vidljivo snaženje ekonomske saradnje, navodeći da više od 100 francuskih kompanija posluje u Srbiji, saopšteno je iz pres-službe predsjednika Srbije.

 

Vučić je francuske parlamentarce upoznao o razlozima zastoja u dijalogu Beograda i Prištine.

 

On je istakao da je Srbija potpuno posvećena dijalogu, koji se vodi uz posredovanje EU, sa ciljem postizanja kompromisnog, obostrano prihvatljivog rješenja.

 

“Da bi se dijalog nastavio, neophodno je da Priština ukine takse na robu proizvedenu u centralnoj Srbiji”, ponovio je Vučić.

 

On je zahvalio Makronu što je sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel inicirao sastanak u Berlinu, odnosno u Parizu, kao podršku dijalogu i pronalaženju rješenja za pitanje Kosova i Metohije, a samim tim i stabilnosti u regionu.

 

Vučić je izrazio zahvalnost Francuskoj za razumijevanje stavova Srbije, kao i za podršku na evropskom putu.

 

Francuski parlamentarci su rekli da je cilj njihove posjete da u Francuskoj i u EU pobude veći interes za zapadni Balkan, kao i da pomognu uspostavljanju evropskih vrijednosti i standarda u regionu, posebno kad je riječ o vladavini prava i medijskim slobodama.

 

Oni su Vučiću predstavili svoj prijedlog da se u okviru berlinskog procesa povede i dijalog među parlamentima iz regiona.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *