CRKVA I NAROD PROTIV VLASTI
Vladike poslale oštre poruke Milu Đukanoviću (FOTO/VIDEO)

Aktuelno Region

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije optužio je predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i crnogorsku vlast da “nakon što su sve rasparčali i rasprodali hoće da otimaju crkvenu imovinu kako bi je razdijelili svojoj mafiji”.

 

“On (Đukanović) zbog svog egoizma sada hoće da rasparčava i dijeli crkvenu imovinu, jer je samo to ostalo u Crnoj Gori što nijesu oteli i podijelili. E neće moći”, kazao je poglavar MCP “Vijestima” nakon Trojčindanskog sabora pred Hramom Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

 

Amfilohije je istakao da se nada da će crnogorska vlast biti dovoljno savjesna da povuče Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti:

 

“Crna Gora je počela da propada kada su utamničili Petra II Petrovića Njegoša na Lovćenu. Usvajanjem ovakvog zakona dotakla bi dno”.

 

 

Poručio je da će, ukoliko Vlada ipak ne bude imala razumijevanja i ne povuče Predlog zakona, sveštenstvo i vjerni narod braniti hramove, ćivote i grobove svojih predaka.

 

“Danas smo se pred bogom zakleli i saborno zavjetovali da ćemo čuvati, obnavljati i braniti svoje svetinje. Ako usvoje ovakav zakon, tako će i biti”, rekao je Amfilohije. Istakao je da su više puta pisali crnogorskoj Vladi tražeći da se obnovi Njegoševa crkva na Lovćenu, ali da od njih nijesu dobili odgovor:

 

“Srušile su taj hram bogoubice i bratoubice. Mi se nadamo i ovaj sabor se moli i traži od onih koji su danas na vlasti u Crnoj Gori da se iscijeli taj bratoubilački, bogoubilački duh koji se na Lovćenu odvio, gdje je i grb onaj Crne Gore čak uništen i srušen, i da se vratimo Trojičindanskim saborima, da se vrati i crkva Svetog Petra Cetinjskog na Lovćen i da se vrati utamničeni vladika Rade u onaj zindan paganski, da se vrati ovome narodu i njegova ljubav i njegova vjera u živoga Boga”, kazao je Amfilohije poručujući da mauzolej mogu premjestiti i sačuvati negdje drugo.

 

 

Odgovarajući na pitanja da li najave Aleksandra Vučića da će Srbija preko Venecijanske komisije zamoliti da se ne usvaja Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori dodatno mogu pogoršati status MCP, kazao je da ga ne zanimaju poruke predsjednika Srbije:

 

“Ne šalje on takve poruke meni, nego svom prijatelju Milu Đukanoviću”.

 

Na platou ispred sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici juče je održan Trojičindanski crkveno-narodni sabor za odbranu svetinja.

 

 

Sabor je reakcija na Vladin Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica kojim se, ukoliko bi bio usvojen u Skupštini Crne Gore, dovodi u pitanje dostojanstvo i imovina Crkve.

 

Vladika Atanasije zaprijetio “milogorcima”

 

Vlada Crne Gore treba da povuče Predlog zakona o slobodi vjeroispojvesti ili uvjerenja i pravnom položaju verskih zajednica, poručeno je sa velikog Trojičindanskog sabora u Podgorici uz opomenu da se neće dozvoliti otimanje hramova Srpske pravoslavne crkve, dok je umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije blagoslovio skup i poručio da ne provociraju Hercegovce, jer će uzeti mošti svetog Vasilija Ostroškog i prebaciti ga u Hercegovinu.

 

On je ispričao istorijat kako su mošti Svetog Vasilija stigle u Manastir Ostrog i istakao da Crnogorci ne treba da ljute Hercegovce.

 

 

– Nemojte nas ljutiti, jer možemo uzeti ćivot Svetog Vasilija Ostroškog u preneti ga u Hercegovinu, u njegovo rodno mesto – poručio je vladika Atanasije.

 

Trojičindanski sabor bio je jedan od najmasovnijih skupova u istoriji Crne Gore.

 

 

Svetu arhijerejsku liturgiju služili su Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije i gospoda Episkopi: budimljansko-nikšićki Joanikije, raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, mileševski Atanasije, buenosajreski i južno-centralnoamerički Kirilo, zahumsko-hercegovački Dimitrije, dioklijski Metodije i umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije sa mnogobrojnim sveštenstvom, uz molitveno učešće hiljada vjernika iz svih krajeva Crne Gore.

 

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *