Kitarović: Razmjena teritorija Srbije i Kosova otvorila bi Pandorinu kutiju

Region

Razmjena teritorija između Srbije i Kosova otvorila bi Pandorinu kutiju na jugoistoku Evrope, rekla je u ponedjeljak hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović glavnom sekretaru Ujedinjenih naroda (UN) Antoniju Guteresu.

 

Grabar-Kitarović boravi u Njujorku povodom Opšte skupštine Ujedinjenih nacija kojoj će se obratiti u utorak.

 

U ponedjeljak se sastala s glavnim sekretarom te organizacije Antonijom Guteresom s kojim je razgovarala o “situaciji na jugoistoku Evrope, posebno o Bosni i Hercegovini, odnosima između Beograda i Kosova” te o tome što će Hrvatska kao “lider na tom području učiniti da bi pomogla u daljnjoj stabilizaciji stanja i rješavanju svih otvorenih pitanja”, javila je Hina.

 

– Spomenula sam zamjenu teritorija i rekla da bi to bila jako loša ideja koja bi otvorila Pandorinu kutiju i raznorazne zahtjeve za teritorijalnim promjenama na prostoru cijele bivše Jugoslavije – rekla je hrvatska predsjednica.

 

Državni vrh Srbije ranije je iznosio ideju razmjene sjevernog dijela Kosova, s većinski srpskim stanovništvom, za etnički većinski albanski dio južne Srbije, kako bi se dvije zemlje približile u rješavanju spora. Tom se planu snažno protive Francuska i Njemačka, dok su SAD i nedavno Austrija istakle kako bi mogle prihvatiti takvo rješenje.

 

Predsjednica Hrvatske je kritikovala razmjene teritorija i na bilateralnom susretu s predsjednikom tzv. Kosova Hašijem Tačijem koji je mijenjao mišljenje po tom pitanju.

 

Grabar-Kitarović dodala je kako je Guteresa zanimalo i šta će Hrvatska činiti u okviru predsjedanja Evropskom unijom te “kako će Republika Hrvatska to iskoristiti, kako za sebe, tako i za svoje susjedstvo”.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *