Kolinda tokom predsjedničkog mandata mužu našla posao, otplatila stan…

Region

Aktuelna predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i njen suprug Jakov uvećali su svoje bogatstvo tokom njenog petogodišnjeg mandata, piše hrvatski portal Index.

 

Kako se navodi, kraj mandata njena porodica dočekala je znatno bogatija – kredit za stan od 105 kvadrata u Zagrebu je otplaćen, a suprug Jakov, do 2015. godine nezaposlen, uspeo je da nađe čak dva dobro plaćena posla i prikupi solidnu ušteđevinu.

 

Ni Kolinda nije loše prošla što se tiče plate – u odnosu na početak mandata kada joj je plata iznosila 3.000 evra, danas je 3.270 evra.

 

Hrvatski portal analizirao je imovinu predsednice od prethodne predizborne kampanje 2014. godine kada je zvanično u njenoj imovinskoj karti navedeno da su u vlasništvu njene porodice dva stana u Zagrebu i dva automobila.

 

Porodična ušteđevina tada je iznosila oko 170.000 evra, a navedeno je i da porodica ima u nasledstvu 1/8 stare neuseljive kuće u Lošinju i 1/12 male poljoprivredne parcele na ostrvu Cresu, čiju je vrednost opisala kao simboličnu.

 

Stan u Zagrebu od 105 metara kvadratnih procenila je na oko 200.000 evra, a taj stan je otplaćivan iz kredita u visini 157.000 evra podignutog kod Privredne banke Zagreb 2007. godine.

 

Četiri meseca kasnije, kada je postala predsednica, prijavila je zvaničnu imovinsku kartu, ali je tada na njoj bilo 35.000 evra ušteđevine manje, a u zvaničnoj prijavi navedeno je da je deo kredita za stan otplatila prodajom dve manje nekretnine i da joj je ostalo još skoro 25.000 evra da otplati.

 

Gotovo pet godina kasnije, 2019, slika je potpuno drugačija – porodična štednja porodice sada iznosi 108.132 evra, a tu je još štednja na ime Kolinde Grabar Kitarović koja iznosi 115.000 evra, 675 dolara i 1.176 evra, a kredit je u potpunosti otplaćen.

 

Poslovni uzlet Jakova Kitarovića, inače inženjer po struci, počeo je nakon što se njegova supruga uselila u Pantovčak.

 

Jakov je od 1998. godine do 2008. godine radio na riječkom Pomorskom fakultetu gde se i usavršavao nakon studija na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

 

Kako se navodi, akademsku karijeru prekinuo je 2008. jer je Kolinda imenovana za ambasadorku u SAD, a nije radio ni u periodu od 2011. do 2014. godine dok je njegova supruga bila zaposlena u središtu NATO-a u Briselu kao pomoćnik generalnog sekretara Alijanse za javnu diplomatiju.

 

On se zaposlio u decembru 2015. godine, devet meseci nakon što je Kolinda preuzela funkciju predsednika Hrvatske u firmi “Reversing Labs d.o.o.” iz Zagreba koja izrađuje kompjuterske softvere.

 

Plata koju je prijavio bila je 1.800 evra, ali kako navodi Index, niko u firmi nije znao da objasni šta radi Jakov Kitarović.

 

Šest meseci kasnije, prešao je u splitski “AD Plastik”, proizvođač plastičnih delova za automobilsku industriju, za 2.200 evra mesečno, iako ni u toj kompaniji niko nije mogao da odgovori na pitanje šta tačno radi.

 

Jakov Kitarović zaposlen je i u švajcarskoj firmi Sentinel Holding AG, čiji su vlasnici Hrvati, gde zarađuje 24.000 evra godišnje po ugovoru o delu.

 

Uz pomenuta primanja, Jakov Kitarović u 2019. godini prijavio je i sopstvenu ušteđevinu od 23.000 evra.

 

Uz sve dva posla i bogat društveni život, Jakov je taj koji je zadužen za čuvanje njihovo dvoje dece, pa Index postavlja pitanje kada i kako sve to stigne.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *