Sanader osuđen na šest godina zatvora

Region

Ivo Sanader nepravosnažno je osuđen na šest godina zatvora, dok je bivši čelnik MOL Zsolt Hernadi osuđen na dvije godine zatvora zbog afere “Ina-MOL”, presudio je zagrebački Županijski sud.

 

Vijeće zagrebačkog Županijskog suda kojim je predsjedavala sudija Maja Štampar Stipić osudilo je za korupciju bivšeg hrvatskog premijera u ponovljenom postupku, dok je Hernadiju ovo prva presuda.

 

Ivo Sanader nije došao na izricanje presude.

 

Sanader, koji je osuđen da je 2009. primio mito od Hernadija, kako bi MOL omogućio sticanje upravljačkih prava u Ini, uz prethodno izdvajanje neprofitnoga plinskog biznisa, već je jednom pravosnažno bio osuđen za navedeni slučaj, međutim presudu je ukinuo Ustavni sud.

 

Naime, Sanadera je 2012. Županijski sud u Zagrebu zbog istog djela osudio na 7 i po godina zatvora. U to vrijeme, Državno tužilaštvo je dio postupka koji se odnosio na Hernadija stavilo u “fazu mirovanja” budući da se vodila međunarodna pravna bitka da se Hernadi ispita putem međunarodne pravne pomoći, a što je Mađarska odbila napraviti.

 

Vrhovni sud je Sanaderu kaznu za primanje mita od MOL smanjio na 6 i po godina, no ubrzo Ustavni sud ukida tu presudu, kao i presudu u slučaju Hypo smatrajući da su Sanaderu bila povrijeđena ustavna prava. Slučaj se vraća na ponovljeno suđenje na zagrebački Županijski sud, a ubrzo Vrhovni sud odlučuje da Sanaderu više ne može suditi sudija Ivan Turudić, već slučaj dobija drugo vijeće.

 

Spis u slučajevima Ina-MOL i Hypo se razdvaja na dva predmeta, u kojima će se zasebno suditi, a u međuvremenu USKOK podiže i optužnicu protiv Hernadija, tako da slučaj Ina-MOL prvi put dobija dva optuženika – Sanadera zbog primanja mita, i Hernadija zbog davanja toga istoga mita. Hernadiju se sudilo u odsutnosti.

 

Na ponovljenom suđenju izvedeni su ponovo svi isti dokazi kao i na prvom suđenju Sanaderu, s time da je USKOK “pojačao” svoje argumente materijalima dobijenim od Austrije, a iz kojih proizlazi da je jedna od dvije off-shore firme preko kojih su išle isplate, 2009. bila u vlasništvu prijašnjeg šefa MOL te tadašnjeg glavnog Hernadijevog savjetnika Jozsefa Tota.

 

Obrana je tvrdila kako je Robert Ježić izmislio čitavu priču te da su isplate Ježićevoj firmi zapravo bile isplate za Ježićevo lobiranje u projektu Družba Adria, a ne mito za njegovoga tadašnjeg prijatelja Sanadera.

 

Današnju odluku Sanader je dočekao u Remetincu gdje se nalazi na izdržavanju kazne u slučaju Planinska, dok je Hernadi u Mađarskoj koju više ne smije napuštati od kada je reaktivirana hrvatska Evropska potjernica protiv njega.

 

(Jutarnji)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *