U Hrvatskoj virusom korona zaraženo manje od dva odsto populacije

Region

U Hrvatskoj je manje od dva odsto stanovništva, dakle manje od 80.000 ljudi, bilo zaraženo novim korona virusom, pokazuju preliminarni podaci serološkog testiranja koje provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

 

Niska prokuženost u hrvatskoj populaciji, što znači i nizak broj ljudi otporan na zarazu, pokazuje da će najveći dio hrvatskih građana biti ugrožen korona virusom SARS-Cov-2 u slučaju da dođe do drugog pandemijskog talasa, piše “Jutarnji list”.

 

Da se virus ne bi širio u populaciji neophodno je da je visok udio stanovnika prebolio bolest (sticanje tzv. imuniteta krda) ili da je visok udio stanovništva vakcinisan. S obzirom da se radi o novom virusu, vakcine još nema.

 

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo je prije tri sedmice počelo serološko testiranje 1.100 uzoraka krvi građana koji su prikupljeni iz bolničkih laboratorija, domova zdravlja i zavoda za javno zdravstvo.

 

“Do sada je testirano 520 uzoraka. Uzorke smo početno testirali ELISA testom, a svi reaktivni uzorci potvrđuju se testom neutralizacije virusa u kulturi stanica. Dio uzoraka već je testiran neutralizacijskim testom, a preostali su još u obradi jer test traje četiri-pet dana. Preliminarni podaci pokazuju nisku prokuženost stanovništva, ispod dva posto. Valja napomenuti da neutralizacijska protutijela nisu dokazana kod svih ispitanika čiji su uzorci ELISA testom dali pozitivan rezultat. Taj je podatak važan jer samo neutralizacijska protutijela imaju zaštitnu ulogu pri ponovnoj infekciji”, rekla je dr. Tatjana Vilibić-Čavlek, upravnica Odjeljenja za virološku serologiju HZJZ-a.

 

Ona je dodala da su slične rezultate, tj. nisku prokuženost pokazala seroepidemiološka istraživanja, provedena i u drugim evropskim državama.

 

U Engleskoj se prokuženost procjenjuje na oko sedam odsto, a u teško pogođenoj italijanskoj regiji Lombardiji na oko 15 odsto. Prema pisanju “New York Timesa”, prokuženost u Njujorku iznosi 19,9, u Londonu 17,5, u Madridu 11,3, u Vuhanu 10,0, a na širem području Stokholma 7,3 odsto. Sve te brojke nedostatne su za postizanje kolektivnog imuniteta, u medijima popularno nazvanog “imunitet krda”. Da bi se korona virus SARS-Cov-2 prestao širiti u populaciji, njena prokuženost mora biti iznad 60 odsto.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *