Makron sazvao hitan sastanak nakon napada u Strazburu

Svijet

Francuski predsednik Emanuel Makron sazvao je hitan sastanak u predsedničkoj palati u Parizu u vezi sa jučerašnjim napadom u Strazburu u kojem je ubijeno najmanje dvoje, a povrijeđeno još desetak ljudi.

Sastanku savjeta odbrane prisustvuju i vrhovni vojni zvaničnici, kao i članovi vlade, uključujući premijera i ministre odbrane, unutrašnjih i spoljnih poslova.

Oni će razgovarati o napretku istrage, ali i drugim bezbjednosnim merama pošto je vlada digla nivo uzbune u celoj zemlji i poslala policijske snage u Strazbur u potragu za osumnjičenim, navodi AP.

Francuski policijski zvaničnici identifikovali su osumnjičenog kao Šerifa Šekata (29) da je izvršio napad na Božićnom vašaru u Strazburu. Tom prilikom ubio je troje ljudi, a ranio najmanje 14. Osumnjičen da je izveo napad u Strazburu u utorak uveče uzvikivao je “Alahu akbar” (Bog je veliki) dok je pucao, izjavio je pariski tužilac Remi Hajc.

“S obzirom na metu, njegov način operisanja, njegov profil i svedočenja onih koji su ga čuli kako uzvikuje “Alahu akbar”, antiteroristička policija je pozvana na akciju”, rekao je on danas novinarima, prenosi Rojters.

Više od 600 pripadnika snaga bezbjednosti uključeno je u srijedu u lov na osumnjičenog, a pomažu im granični policajci Njemačke.

U međuvremenu, portparolka njemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova saopštila je da Njemačka nema informacije koje bi ukazivale da muškarac koji je osumnjičen za napad na Božićni vašar u Strazburu ima islamističku pozadinu.

Francuski državljanin koji je osumnjičen za sinoćni napad u centru Strazbura bio je u zatvoru u Njemačkoj 2016. i 2017. godine zbog krađe, a u Francusku je deportovan 2017, saopštila je portparolka nemačke kriminalističke policije BKA.

Ona je navela da je osumnjičeni 29-godišnji francuski državljanin poznat francuskim vlastima kao radikalizovani islamista.

Rekla je i da njemačke vlasti blisko sarađuju sa francuskim zvaničnicima, dok se nastavlja potera za napadačem, koga su francuske vlasti identifikovale kao Šerifa Šekata.

Motivi napada, izvedenog u Strazburu u utorak nešto pre 20:00 sati, još nisu utvrđeni, ali je Sektor pariskog tužilaštva za borbu protiv terorizma pokrenuo istragu za “ubijanje i pokušaj ubijanja u vezi sa terorističkim poduhvatom” i “zločinačko terorističko udruživanje”.

Francuska vlada je podigla nivo bezbjednosti na “vanredan u slučaju napada”. Osumnjičeni je u bjekstvu otkako je utorak uveče izveo napad na Božićni vašar u centru Strazbura, a pet osoba je privedeno u okviru istrage o ovom napadu, izjavio je danas državni sekretar francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova Loran Nunjez.

On je radiju Frans-enter rekao da je napadač možda pobjegao u susjednu Njemačku.

Ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane juče se vratio u Pariz iz Strazbura u kojem je nadgledao policijske operacije.

Njemačka vlada saopštila je da je pojačala kontrolu granice s Francuskom posle napada u Strazburu, ali da nije promenila nivo prijetnje u Njemačkoj.

Portparolka ministarstva unutrašnjih poslova Eleonore Peterman rekla je da nema razloga da se ljudi klone božićnih bazara u Njemačkoj.

Jedan takav božićni bazar u Njemačkoj je bio meta terističkog napada prije dvije godine. Ministarstva unutrašnjih poslova i pravde su navela da njemačke vlasti nemaju informacije o vezama napadača, koji je bio u zatvoru u Nemačkoj zbog pljačke, i islamskih ekstremista.

Osumnjičeni, koji je juče ubio najmanje dve osobe i ranio desetak u Strazburu, osudjen je u Nemačkoj 2016. i navodno deportovan u Francusku 2017. Peterman je rekla da je njemu uskraćena sloboda kretanja unutar Evropske unije.

Generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland izrazio je saučešće građanima Strazbura, kao i solidarnost sa Francuskom povodom terorističkog napada .

“Dozvolite mi da izrazim moju punu podršku francuskim vlastima koje nastavljaju da rade sve što mogu da zaštite ljude koji ovdje žive, međunarodnoj zajednici i građanima širom Evrope koji dolaze da posjete ovo istorijsko mjesto”, navedeno je u saopštenju Kanceraije za medije Saveta Evrope.

Kako je naveo Jagland, u momentu kad se pomislilo da broj terorističkih napada opada jučerašnje ubistvo služi kao bolno upozorenje da prijetnja terorizmom u Evropi ostaje akutna i da napadi mogu da se dogode bilo kad.

“Zbog toga moramo da budemo jasni i odlučni u našoj borbi protiv terorizma i uzrocima terorizma”, poručio je Jagland, dodajući da ono je to što radi Savjet Evrope kako bi se sprečila radikalizacija važno, kao i borba protiv ekstremizma.

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *