PUTIN I TRAMP RAZGOVARALI TELEFONOM
Dodovoreno intenziviranje dijaloga SAD i Rusije

Politika Svijet

Predsjednici Rusije i SAD Vladimir Putin i Donald Tramp danas su razgovarali telefonom, a jedna od tema bio je i nedavni Putinom susret sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom.

 

Kako je za RIA Novosti izjavio pressekretar ruskog predsjednika Dmitrij Peskov, razgovor dvojice lidera trajao je skoro sat i po. Iz Kremlja je saopšteno da se razgovaralo na inicijativu iz Vašingtona.

 

Po riječima predstavnika Bijele kuće Sare Sanders, značajan dio razgovora odnosio se na Sjevernu Koreju.

 

Ruski predsjednik je prenio Trampu detalje razgovora sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom, sa kojim se sastao prošle nedjelje u Vladivostoku.

 

Putin je naglasio da ispunjenje dogovorenih obaveza od strane DNR Koreje mora da bude sprovedeno zajedničkim koracima.

 

Tramp je pozvao Ruskog predsjednika da izvrši dodatni pritisak na Sjevernu Koreju zbog denuklearizacije.

 

 

Istovremeno, obje strane su naglasile važnost dosljednog kretanja putem denuklearizacije i postizanja dugoročne normalizacije odnosa na Korejskom poluostrvu.

 

Osvrnuvši se na situaciju u Venecueli, ruski predsjednik je naglasio da miješanje u unutrašnje stvari i pokušaji nasilne promjene vlasti podrivaju političko rješenje krize u toj zemlji.

 

Američki lider, prema predstavniku Bijele kuće, “jasno je stavio do znanja da SAD podržavaju narod Venecuele”.

 

 

Dvojica predsjednika razgovarali su i o ukrajinskom pitanju. Putin je posebno naglasio da nove vlasti u Kijevu moraju preduzeti stvarne korake na provođenju sporazuma iz Minska.

 

Putin i Tramp su potvrdili zajedničku namjeru da intenziviraju dijalog u različitim oblastima, uključujući i pitanja strateške stabilnosti. Dotakli su i mogućnost zaključivanja novog nuklearnog sporazuma između Rusije, SAD i Kine, kao i proširenje postojećeg sporazuma o strateškom i ofanzivnom naoružanju.

 

Razgovarano je i o trgovinskoj razmjeni između Rusije i SAD, koja je prema navodima Sandersove uvećana tokom Trampovog mandata. Prema podacima ruske Savezne carinske službe, trgovinska razmjena između Rusije i SAD tokom 2018. godine iznosila je oko 25 milijardi dolara, što je povećanje od skoro osam odsto u odnosu na 2017. godinu.

 

Putin i Trump izrazili zadovoljstvo uspješnim poslovnim i konstruktivnim razgovorom. Strane su se takođe saglasile da nastave kontakte na različitim nivoima.

 

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *