Podignute nove optužnice protiv Asanža

Svijet

Optužujući Džulijana Asanža za kršenje američkog zakona o špijunaži iz Prvog svjetskog rata, federalni tužioci u Virdžiniji možda su zakopali svoje šanse da obezbjede izručenje osnivača Vikiliksa iz Velike Britanije.

 

To je zato što se nove optužbe ne odnose na bilo kakvu tajnu interpretaciju zakona o špijunaži računara, već na objavljivanje stotine hiljada američkih vojnih izvještaja i dokumenata, koje je objavio bivši analitičar vojne obavještajne službe Čelsi Mening.

 

Činjenica je da je objavio mnoge od tih dokumenata u saradnji sa međunarodnim konzorcijem vodećih novinskih agencija – uključujući “The Guardian”, “New York Times”, “Le Monde”, “El Pais” i “Der Spiegel”, osigurao je da novinari i zagovornici slobode govora odmah pišu o optužbama protiv Asanža kao o neustavnom napadu na slobodu medija garantiranu prvim amandmanom.

 

Nova uzbuna bi mogla olakšati posao Asanžovim advokatima u Velikoj Britaniji, gdje trenutno služi zatvorsku kaznu zbog kršenja kaucije, da dokažu da je on tražen u Sjedinjenim Američkim Državama prvenstveno zbog sramote Pentagona i Stejt departmenta, objavljivanjem informacija dobijenih od pobunjenika, čineći njegove optužbe političke, a ne kriminalne prirode.

 

Time bi njegov transfer u Virdžiniju na kraju njegove zatvorske kazne u Londonu bio nezakonit, jer član 4. ugovora o izručenju potpisanog 2003. između SAD i Velike Britanije jasno navodi da se izručenje neće odobriti ako je djelo za koje se traži izručenje političke prirode.

 

(Avaz)

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *