Rekordan broj požara u Amazoniji

Svijet

Brazilska svemirska agencija saopštila je da je broj požara u Amazoniji porastao za 83 odsto u odnosu na prošlu godinu, usled sječa šuma.

 

Prašume u brazilskom dijelu Amazonije ove godine pogađa rekordan broj požara, pokazuju podaci državne agencije za svemirska istraživanja.

 

Institut je podatke prikupljene uz pomoć satelita objavio nedjelju dana nakon što je predsednik Brazila Žair Bolsonaro otpustio šefa ove institucije zbog iznošenja podataka o seči šuma, piše BBC.

 

Požari su doveli i do zamračenja Sao Paola. Dnevna tama koja je trajala oko sat vremena, dogodila se nakon što su jaki vjetrovi donijeli dim iz država Amazonas i Rondonija koje su udaljene od Sao Paola više od 2.700 kilometara.

 

Najveća kišna šuma na svijetu, Amazonija, ključna je u borbi protiv globalnog zagrijavanja.

 

Konzervatori su okrivili Bolsonara tvrdeći da je podstakao drvoseče i poljoprivrednike da krče šumu.

 

U međuvremenu je iz američke agencije NASA saopšteno da je ukupan broj požara u Amazoniji malo niži od prosecnog.

 

Dok više požara gori u Amazonasu i Rondoniji, u državama Mato Groso i Para je broj požara niži.

 

Šumski požari se obično događaju tokom sušne sezone u Brazilu, ali se i namjerno pale kako bi se nelegalno raskrčila šuma i dobio prostor za gajenje stoke.

 

Podaci Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja pokazuju da je više od 72.000 požara gorjelo izmedu januara i avgusta ove godine brazilskom dijelu Amazonije.

 

Ovo je najveći broj zabiljeležen od kada su mjerenja započeta 2013. godine. Iz Instituta je saopšteno da je do prošlog cetvrtka zabilježeno više od 9.500 požara, uglavnom u Amazoniji.

 

Tokom 2018. godine, zabilježeno je ukupno 40.000 požara, naveli su iz instituta.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *