Bolsonaro odbacio pomoć G7 za borbu protiv požara

Svijet

Brazilski predsjednik Žair Bolsonaro odbacio je pomoć lidera G7 za borbu protiv požara u Amazoniji, nazivajući to kolonijalističkim činom.

 

Prethodno je francuski predsjednik Emanuel Makron objavio da se Grupa7 saglasila da izdvoji 20 miliona dolara za borbu protiv požara, kao i dugoročnu inicijativu zaštite prašume, prenijela je agencija AP.

 

Makron je optužio Bolsonara za požare u Amazoniji i ponovio da laže u vezi sa promenom svoje politike prema klimatskim promjenama i krčenju šume.

 

Bolsonaro je potom rekao da su Makronovi “smiješni i nepotrebni napadi na Amazoniju” neprihvatljivi i optužio ga da tretira region “kao da je kolonija”.

 

Brazilski predsjednik se, međutim, suočio sa izolacijom u inostranstvu zbog stava o neprestanoj krizi u okruženju, a našao se pod jakim pritiskom i u svojoj zemlji jer je mu je prema anketama u ovom mjesece pao rejting.

 

Kako prenosi Index.hr, na pomoć G7 brazilski ministar za zaštitu životne sredine Rikardo Sales je reagovao drugačije, nazivajući je dobrodošlom.

 

Makron je, nazvavši požar u Amazoniji globalnom krizom, tu temu stavio u vrh agende G7, ističući da su države članice spremne pružiti konkretnu pomoć.

 

“Francuska će to učiniti s vojnom podrškom u narednim satima”, rekao je juče Makron, ne iznoseći detalje.

 

Kanada je najavila da će poslati avione za gašenje požara u Brazil i izdvojila je 11,3 miliona dolara za tu namjenu.

 

I više slavnih ličnosti izrazilo je zabrinutost zbog požara.

 

Glumac Leonardo Dikaprio je rekao Reutersu da je kriza “neverovatno tragična” i da vlade moraju više da učine u borbi protiv klimatskih promjena.

 

Fondacija glumca je tim povodom donirala pet miliona dolara za prašumu Amazonije.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *