Lavrov na proljeće dolazi u Hrvatsku

Svijet

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na proljeće dolazi u Hrvatsku, gdje će učestvovati na konferenciji o saradnji EU i Rusije, otvoriće novu zgradu ruske Ambasade i potpisati niz sporazuma.

 

Tačan datum posjete definitivno će biti utvrđen na godišnjoj konferenciji o bezbjednosti, koja će biti održana u Minhenu od 14. do 16. februara.

 

Večernji piše, pozuvajući se na ruske diplomatske izvore, da Lavrov u Zagrebu želi da oživi dijalog Rusije i Evropske unije, a na predstjećoj konferenciji o saradnji EU i Rusije.

 

Na tom skupu bi se, navodi se, vrlo realno mogli razmeniti pogledi o sadašnjoj situaciji, o sankcijama koje je EU nametnula Rusiji, a onda Moskva reciprocitetom uzvratila, o potrebi saradnje na području bezbjednosti, Bliskog istoka, migracija i ekonomije.

 

Rusija je, piše list, potpuno svjesna i hrvatskih prioriteta – ima i ambiciozniju agendu, pa bi željela da zvanični Zagreb, kao predsjedavajući Savjetu EU, postane pokretač ponovnog dijaloga i sradnje Rusije i Evropske unije, posebno zato što predsjedava Savjetom EU.

 

Stoga je, kažu, i dolazak Lavrova u Hrvatsku više od puke uzvratne posjete nakon što je tadašnji ministar spoljnih poslova Davor Štir posjetio Moskvu u maju 2017.

 

Navodi se i da se program posjete Lavrova Hrvatskoj sastoji od bilateralnog susreta s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom i potpisivanja tri dokumenata – o preseljenju ruske Ambasade, nakon što je konačno rješena saga o zgradama diplomatskih predstavništava u Moskvi i Zagrebu, a drugi je pak program saradnje u sferi kulture za period od 2020. – 2022.

 

Najzad, posljednje je plan konsultacija hrvatskog i ruskog ministarstva spoljnih poslova za narednu godinu.

 

Istovremeno, u Zagrebu će, uz učešće Lavrova i njegovog domaćina, biti održana konferencija o saradnji EU i Rusije, gdje bi se vrlo realno mogli razmijeniti pogledi o sadašnjoj situaciji, o sankcijama koje je EU nametnuo Rusiji, a onda Moskva reciprocitetom uzvratila, o potrebi saradnje u području bezbjednosti, Bliskog istoka, migracija te ekonomiji jer, bez obzira na razlike, oba bloka imaju potrebu za saradnjom.

 

Tema će biti i bolja saradnja EU i Evroazijske unije, posebno u odnosu na povezanost i na pristup kineskom tržištu.

 

Konferenciju organizuje Ruski savjet za međunarodne odnose, neprofitna organizacija i politički i naučni think-tank koji su osnovali rusko ministarstvo spoljnih polova, obrazovanja, ruska naučna akademija i udruženje preduzetnika i industrijalaca, kao i agencija Interfax.

 

Na internet stranici Savjeta kažu da je ono “poveznica između države, akademske zajednice, biznisa i civilnog društva u naporu da se pronađu rješenja u spoljnoj politici za kompleksna globalna pitanja”. Na čelu joj je Ivan Ivanov, ruski ministar spoljnih poslova od 1998. do 2004., koji će takođe doći u Zagreb.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *