Lavrov: Trampov “sporazum vijeka” će destabilizovati Bliski istok

Svijet

Plan američkog predsjednika Donalda Trampa o mirnoj izraelsko-palestinskoj nagodbi, takozvani sporazum vijeka, destabilizirajući je faktor za region Bliskog istoka, ocijenio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u obraćanju na Konferenciji za Bliski istok.

 

Čitav broj država na Bliskom istoku i dalje prolazi kroz ozbiljne testove izazvane pokušajima nametanja njihovim narodima, sile, vrijednosti i modela razvoja koji su za njih čudni, navedeno je u saopštenju koje je na konferenciji za Bliski istok pročitao zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Igor Morgulov, prenio je Tass.

 

“Danas se u Persijskom zalivu vještački podižu tenzije, a politički dio takozvanog sporazuma vijeka, koji je predstavljen krajem januara, ozbiljan je faktor destabilizacije”, stoji dalje u saopštenju.

 

Rusija vjeruje da se mir i stabilnost u cijelom regionu Bliskog istoka može osigurati samo oslanjanjem na međunarodno pravo i poštovanjem suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalne nezavisnosti zemalja, napomenuo je Lavrov.

 

Na osnovu ovih principa sačuvana je sirijska državnost i postignut je opipljiv uspjeh u ratu protiv terorizma, a pokrenut je i unutarsirijski politički proces, naveo je Lavrov.

 

Očigledno je da je najbolji način da se zaustavi eskalacija, rad na prevenciji novih sukoba, naglasio je Lavrov, napominjući da se zbog toga Rusija zalaže za uspostavljanje sveobuhvatnog mehanizma kolektivne bezbjednosti i saradnje u regionu Persijskog zaliva.

 

Prema navodima ruskog ministra spoljnih poslova, prijedlozi Rusije uključeni su u odgovarajući koncept.

 

Uvjereni smo da će njihova konzistentna primjena pomoći da se postavi temelj za uzajamno povjerenje u regionu Bliskog istoka, napisao je Lavrov, poželivši učesnicima plodonosan rad na konferenciji.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *