Italija povećava ulaganja u “masivnu šok terapiju” protiv virusa korona

Svijet

talijanska vlada dodatno će povećati ulaganja u “masivnu šok terapiju” protiv virusa korona, izjavio je u ponedjeljak premijer Đuzepe Konte.

 

“Nećemo stati ovdje. Koristićemo masivnu šok terapiju. Kako bi se suočavali s ovom vanrednom situacijom, koristićemo sve ljudske i ekonomske resurse”, izjavio je Konte za dnevne novine “La Repubblica”.

 

Konte je dodao da će vlada “u potpunosti” koristiti fleksibilnost predviđenu evropskim budžetskim pravilima.

 

“Evropa ne može razmišljati o suprotstavljanju vanrednoj situaciji redovnim mjerama”, izjavio je Konte u intervjuu.

 

Premijer je kazao da njegova vlada razmatra razne inicijative, ne pružajući dodatne detalje, i da će se danas ili sutra sastati s predstavnicima opozicije kako bi raspravljali o novim ekonomskim mjerama.

 

Vlada u Rimu juče je odobrila mjere karantina bez presedana uvodeći praktično zatvaranje regija širom svog bogatog sjevera, uključujući i finansijsku prijestonicu Milano, u drastičnom novom pokušaju da suzbije epidemiju bolesti.

 

Do sada je Italija najteže pogođena krizom od bilo koje druge zemlje u Evropi, dok je broj smrtnih slučajeva naglo ponovo porastao na 366, a ukupan broj oboljelih porastao je za 25 odsto na 7.375 ljudi.

 

Ministar ekonomije prošle sedmice je obećao oko 7,5 milijardi evra pomoći ekonomiji uradi uvođenja mjera na suzbijanju epidemije, povećavajući ovogodišnju ciljnu cifru budžetskog deficita na 2,5 odsto s 2,2 posto BDP-a.

 

Evropska komisija u subotu je poručila Italiji da njeni planirani dodatni troškovi u mjerama odgovora na korona virus neće biti uračunati u razmatranje njenih povinovanja budžetskim pravilima EU.

 

EU dopušta privremenu devijaciju od ciljne cifre budžetskog deficita u slučaju teške ekonomske recesije i velikih prirodnih katastrofa.

 

Milanska berza, čiji je indeks dionica pao za 17 odsto otkako je kriza izbila, trebala je normalno početi s radom jutros, ali je jedan trgovac dionicama kazao kako očekuje “haotičnu prodaju dionica”, prenosi Reuters.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *